Maag- en darmklachten

Kan de kramp op mijn borst te maken hebben met maagzuur?

Ik ben een man van 74 jaar. Zo af en toe krijg ik erge kramp op de borst. Het is een beklemmend gevoel en het komt snel opzetten. Inspanningen of fysieke belasting hebben er niets mee te maken. Integendeel: ik krijg het vaak 's nachts tijdens de slaap, maar wel in die mate, dat ik er wakker van word. Als ik dan rechtop ga zitten en een glas water achter elkaar opdrink, dan zakt het vrij snel weer af.

Ik heb anigina pectoris en boezemfibrillaties. Ook ben ik drie keer gedotterd en heb ik vier stents geplaatst gekregen, waarvan 1 met Taxolcoating. De cardioloog is van mening dat het niet door mijn hart wordt veroorzaakt. Niettemin is het nogal beangstigend, omdat het onverwacht komt en ik geen oorzaak kan ontdekken. De pijn is vergelijkbaar met de pijn die ik voelde voordat ik gedotterd werd. Maar toen ontstond die wel steeds bij fysieke inspanningen. Nu hoorde ik dat het iets te maken kan hebben met maagzuur dat omhoogkomt en kramp veroorzaakt in de borst/longen. Ik heb een scheurtje in het middenrif. Heeft u hier ervaring mee? Ik gebruik al maagzuurremmers (Pantozol).

Antwoord van de expert (2)

Het is goed mogelijk, dat (door het scheurtje in uw middenrif) er een maagzuur probleem is. Dit geeft inderdaad dezelfde klachten als bij hartproblemen. Wat betreft de voeding, gebruik kleine porties, de voeding wat over de dag verdelen (praktisch voorbeeld: toetje een uurtje later, niet gelijk na de maaltijd). Oppassen met sinaasappel(sap), alcoholhoudende producten, koolzuurbevattende dranken en scherp gekruide voedingsmiddelen. Ruim drinken (2liter per dag), maar oppassen met koffie. Natuurlijk voedingsmiddelen vermijden, waarvan uzelf al weet dat ze last geven. Niet helemaal plat slapen, hoofdeinde wat omhoog brengen.

Trudy Tolkamp, diëtiste
Trudy Tolkamp Diëtist

Het kan heel goed zijn dat uw klacht te maken heeft met maagzuur. Omdat u maagzuurremmers gebruikt, raakt de vertering vaak verder verstoord en kunnen er meer klachten ontstaan. Het is fijn dat uw cardioloog u gerust heeft gesteld, maar ik begrijp dat het voor u beangstigend is omdat de klachten vergelijkbaar zijn. U kunt het beste met een diëtist een afspraak maken om naar uw eetpatroon te kijken. Zij kan u prima adviseren wat u kunt doen en aanpassen zodat uw klachten verminderen. 

Ingrid Eijssink, diëtiste
Ingrid Eijssink Diëtist Matoeta

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.