Maag- en darmklachten

Kan stoppen met roken de oorzaak zijn van winderigheid?

Ik ben zes dagen geleden gestopt met roken en zit nu sinds twee dagen met echt enorm veel lucht in mijn buik. Vooral stinkende scheten. En dan echt heel veel! Hoe lang gaat dit duren en wat kan ik er tegen doen?

Vrouw (23) Nietwerder (Duitsland)

Antwoord van de expert (2)

Super goed dat je bent gestopt met roken! Helaas blijkt winderigheid vaker voor te komen als je stopt met roken. Probeer zo gezond mogelijk te eten, met voldoende groente, fruit en volkoren producten (vezels). Hoewel het erg vervelend is, is het toch goed om te proberen het 'niet roken' vol te houden. Waarschijnlijk neemt de winderigheid na een aantal weken vanzelf af. Blijven je klachten aanhouden, neem dan contact op met je huisarts. 

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige
Suzan Tuinier Voedingsdeskundige

Als je stopt met roken kan dat even van invloed zijn op je systeem, dus ook op je spijsvertering. Je bent aan het ontgiften. Wat je zou kunnen doen is veel water drinken en genoeg vezels eten (volkorenbrood, groente fruit). Je kan ook een tijdje probiotica gebruiken om je darmflora op te peppen. 

Marlou Bosma, diëtist
Marlou Bosma Diëtist Diëtistenpraktijk Marlou Bosma

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.