Maag- en darmklachten

Ik heb veel buikklachten, zoals diarree, obstipatie, misselijkheid en bloed bij de ontlasting. Wat kan dit zijn?

Ik heb sinds mijn pubertijd last van buikklachten. Naarmate de jaren vorderden zijn mijn klachten enorm verergerd. Naast diarree en obstipatie, verga ik nu van de pijn, ben ik continu misselijk en geeft ik veel over, ik heb vaak bloed en slijm in de ontlasting, ik ben altijd moe en vaak ziek met koorts, eten en drinken gaat niet meer door de pijn en de misselijkheid, ik leef op kleine beetjes yoghurt en één flesje dieetvoeding, ik heb geen weerstand en wat ik eet komt er uit zoals ik het erin stop. Onlangs heeft mijn huisarts me doorgestuurd naar een MDL-arts, maar deze heeft mij naar huis gestuurd onder het mom het zal wel psychisch zijn, zoek het maar uit met je huisarts.

Zelf ben ik de wanhoop nabij, ik ben ontzettend afgevallen maar kan ook met deze pijn en misselijkheid niet leven. Ik wil antwoorden maar weet niet wat ik nog kan doen. Zo kan ik in elk geval niet verder.

Vrouw (30) Leeuwarden

Antwoord van de expert (2)

Wat een vervelende situatie. Ik vind het naar te lezen dat u zoveel klachten heeft en u daarbij zo slecht wordt ondersteund door de MDL-arts. Vanuit mijn ervaring als (natuur)diëtist heb ik bepaalde vermoedens, maar daarvoor zou ik meer gedetailleerde informatie nodig hebben. Voeding is namelijk individueel bepaald. Als u wilt kunt u een consult aanvragen om uw situatie nader te bespreken. Of u kijkt in uw buurt naar een natuurdiëtist. Die kijken sowieso veel uitgebreider. Ik begrijp goed dat u zo niet verder wilt, dan kan ook niet lijkt me. Maar voor uw probleem is niet een standaard antwoord te geven.

Ingrid Eijssink, diëtiste
Ingrid Eijssink Diëtist Matoeta

Ik schrik van de ernst van de klachten, maar nog meer van de reactie van de MDL-arts. Wat doet je huisarts verder, is dat degene die movicolon en lactulose voorschrijft? Weet jouw huisarts, hoe ernstig je situatie nu is? Er zijn een aantal mogelijke oorzaken voor jouw klachten, maar daar moet een arts serieus naar kijken.

  • Er kan een ontsteking in de darm zijn en daar zijn verschillende soorten in;
  • De vertering is slecht want je schrijft 'het eten komt er uit zoals het er in gaat';
  • Mogelijk is er een voedselallergie of een voedselintolerantie.

Open deur, maar je weerstand is heel laag, waardoor het onderliggende probleem vele malen vervelender wordt en je meer klachten krijgt. Je zit in een vicieuze cirkel. Ik zou adviseren om toch weer bij de huisarts aan de bel te trekken. Neem iemand mee, die goed op de hoogte is en je kan bijstaan in het gesprek. Vraag eventueel een verwijzing naar een andere internist. Heb je de dieetvoeding ook via de huisarts geregeld, of is er een diëtist die je daarbij geadviseerd heeft? Zoek een diëtist, die ervaring heeft met allergie en darmklachten, bij voorkeur een die ook goed op de hoogte is van het FODMAP dieet. Kijk maar eens op internet, ik denk dat dit ook voor jou van toepassing zou kunnen zijn, maar ga ook naar een arts!

Trudy Tolkamp, diëtiste
Trudy Tolkamp Diëtist

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.