Maag- en darmklachten

Wat kan de hevige steken in rechterzij verminderen?

Ik heb vaak last van buikpijn door spijsverteringsproblemen (meestal aan rechterkant van mijn buik net onder de borst). Daarnaast ben ik dit jaar ook behandeld voor nierstenen. Die kregen ze niet verbrijzeld dus ze zitten nog steeds in mijn rechternier. Vannacht ben ik wakker geworden door hevige steken in mijn rechterzijde, ongeveer ter hoogte van de navel. Ik kon zelfs mijn bed niet meer uit. Na enkele uren is de pijn weer weggetrokken, maar ik ben toch ongerust. Deze pijn was "nieuw" voor mij. Heb dit jaar heel wat gesukkeld met buik en nieren. Ben soms van het kastje naar de muur gestuurd. De gedachte weer op doktersbezoek te moeten ontmoedigt me helemaal. Hoe nu verder?

Antwoord van de expert (3)

Heel vervelend dat u zich niet gehoord voelt door uw huisarts. Toch is dat het beste wat u kunt doen. Eventueel vraagt u een verwijzing naar de specialist. 

Ingrid Eijssink, diëtiste
Ingrid Eijssink Diëtist Matoeta

Mijn advies zou toch zijn, om dit voor te leggen aan een arts. Wat doe je aan de spijsverteringsproblemen? Misschien iets om eens te bespreken met een orthomoleculair geschoolde (natuur)diëtist.

Trudy Tolkamp, diëtiste
Trudy Tolkamp Diëtist

Wat vervelend dat je deze klachten ervaart. Je geeft aan dat je spijsverteringsproblemen hebt. Om te beginnen kan je voor jezelf een voedingsdagboek bijhouden met wat je eet op een dag en wanneer je buikklachten ervaart. Op deze manier kan je voor jezelf onderzoeken welke voedingsmiddelen je wel en niet goed kan verdragen om de buikklachten in ieder geval te verminderen. Een diëtiste kan je hier natuurlijk bij helpen. Je zegt dat een doktersbezoek je ontmoedigd door vervelende ervaringen. Dat begrijp ik heel goed. Omdat je hevige pijnen ervaart raad ik toch aan om dit te laten controleren. Geef hierbij duidelijk aan dat je niet weer van het kastje naar de muur gestuurd wilt worden. Maak afspraken met je dokter, dan weet je in ieder geval wat je te wachten staat als er actie wordt ondernomen. Heel veel succes.

Marleen van den Berg, diëtist
Marleen van den Berg Diëtist Jasperalblas.nl

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.