Gezond eten

Welke ijzerrijke voeding is goed bij iemand met één nier?

Welke ijzerrijke voeding is goed bij iemand met één nier? Ik heb darmklachten na jarenlang gebruik van ijzertabletten. Ontlasting komt langs bulten in de darm en dit is pijnlijk. Ik ben gestopt met de ijzertabletten, maar bloedarmoede blijft een probleem.

Vrouw (38) Papendrecht

Antwoord van de expert (1)

Een ijzertekort heeft altijd een oorzaak, gaan ze daar niet verder naar zoeken? Via de voeding zijn een paar aanpassingen mogelijk. Ijzerrijke voedingsmiddelen zijn vlees, vis, ei en lever. Bij ijzer is niet zozeer de hoeveelheid in de voeding een probleem, maar de opname in de darmen. Ijzer koppelt zich snel aan een aantal stoffen en wordt dan slecht opgenomen door je lichaam. Deze stoffen zijn: melk(producten), koffie, thee (zwarte thee). Wat stimuleert de opname: vitamine C-rijke producten (meeste groente- en fruitsoorten).

Praktisch advies: gebruik melk, melkproducten en kaas niet bij de maaltijden, maar tussendoor (en niet te veel). Neem bij elke maaltijd iets van groente of fruit, bijvoorbeeld wat vruchtensap. Eet regelmatig vlees, vis en ei. Als je een vegetarische vervanging kiest, let er op dat hier wel ijzer in zit.

Misschien kun je als aanvulling een (natuurlijk) ijzersupplement nemen, dit wordt bij de drogist verkocht in vloeibare vorm en als tablet.

Trudy Tolkamp, diëtiste
Trudy Tolkamp Diëtist

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.