Gezond eten

Mag ik dit eten bij jicht?

Mag ik bij jicht (en dus een te hoog urinezuur-gehalte) magere kwark met walnoten en havervlokken eten als ontbijt?

Antwoord van de expert (2)

Bij afbraak van purine ontstaat urinezuur wat kristallen kan vormen wat de pijn veroorzaakt. Dit wordt jicht genoemd. Een deel van de purines krijgen we binnen via voedingsmiddelen die rijk zijn aan purine, maar het grootste deel maken we zelf aan door celopbouw en -afbraak.

Het eerste advies bij jicht is: drink veel vocht. Er wordt zo'n 3 liter (water) aangeraden per dag. Dat is veel maar de kristallen lossen hierin op. Daarnaast is het van belang om purine-rijk voedsel te mijden, met name kip orgaanvlees en vis bevatten veel purines. Kwark bevat geen purines dus die kunt u gerust nemen, in havervlokken en noten zitten per 100 gram best wat purines maar als u er niet teveel neemt dan passen die ook prima in u ontbijt.

Marlou Bosma, diëtist
Marlou Bosma Diëtist Diëtistenpraktijk Marlou Bosma

Urinezuur ontstaat bij de afbraak van purines. Purines zijn stoffen die vrijkomen bij de afbraak van cellen door het lichaam. Ongeveer 1/3 deel van de purines in het lichaam komen uit voeding. Maar de meeste purines uit voeding verhogen het urinezuurgehalte van het bloed niet. Daarom komt uiteindelijk maar een klein deel van het urinezuur uit de voeding. Voor mensen met jicht gelden daarom algemene voedingsadviezen om het aantal jichtaanvallen te beperken:

* Beperkt het gebruik van alcohol. Alcohol bevordert de aanmaak van urinezuur.

* Drink zo weinig mogelijk gesuikerde frisdrank. Deze vloeibare vorm van suiker wordt voor een deel omgezet in urinezuur.

* Probeer af te vallen als je te zwaar bent (maar daar ben je al goed mee bezig!)

* Drink 2-3 liter vocht per dag

* Eet gezond en gevarieerd Kwark als ontbijt past prima binnen deze richtlijnen.

Twijfel je toch, overleg dan met je diëtist wat je wel en niet mag eten. Soms worden purine- beperkte diëten voorgeschreven, maar de werking daarvan is niet duidelijk. 

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige
Suzan Tuinier Voedingsdeskundige

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.