Gezond eten

Is een keto dieet geschikt als je regelmatig sport?

Ik hoor weleens iets over het keto dieet en dat je geen brood, pasta enzo mag eten, maar ik sport ook regelmatig. Is dit dieet wel voor mij geschikt?

Man (42) Hoofddorp

Antwoord van de expert (3)

Wanneer je koolhydraatarm wilt bezig gaan is het belangrijk dat je goed naar je lichaam blijft luisteren. Je lichaam kan op de dagen dat je actiever bent namelijk meer voedingstoffen, waaronder koolhydraten gebruiken. Langdurig een keto dieet volgen raad ik niet aan. De kans dat je tekorten met betrekking tot voedingstoffen oploopt is groot. Een koolhydraatinname tussen de 50 en 130 g met gebruik van langzame koolhydraten zoals havermout, quinoa, zoete aardappelen, boekweit etc. is aan te raden wanneer je op een gezonde manier wilt afslanken. Op dagen dat je actiever bent kan je 1,5 uur voor het sporten een extra portie langzame koolhydraten toevoegen aan je maaltijd. Ondervind wat voor jouw lichaam goed voelt. Heel veel succes.

Marleen van den Berg, diëtist
Marleen van den Berg Diëtist Jasperalblas.nl

Het ketogeen dieet is arm aan koolhydraten en rijk aan vetten. Daarom lijkt dit dieet erg veel op een koolhydraatarm dieet. Het grote verschil is dat bij het koolhydraatarm dieet de nadruk ligt op het verminderen van koolhydraten, terwijl bij het ketogeen dieet de nadruk ligt op het eten van veel vetten. Je zou het daarom ook wel een vetrijk dieet kunnen noemen. Als je veel sport heb je juist behoefte aan koolhydraten en daarom zou ik het niet aanraden dit dieet te volgen. Zorg in je dieet voor goede en gezonde koolhydraten. Op de langere termijn heeft een ketodieet niet meer effect dan ieder ander dieet. Waarom mensen het volgen is dat het resultaat op korte termijn (afvallen) sneller is, wat komt door de verandering in stofwisseling. Voor een op maat advies kun je het beste een dietist raadplegen. Die kan jouw persoonlijke situatie bekijken en daarop individueel advies geven. Succes!

Ingrid Eijssink, diëtiste
Ingrid Eijssink Diëtist Matoeta

Een ketogeen dieet is een streng koolhydraat beperkt dieet. Inderdaad geen brood, aardappelen, pasta, rijst, zoetigheid etc. Niet iedereen kan hier goed tegen, vooral niet bij regelmatig sporten. Misschien goed om een sportdietist te zoeken, die kan een heel persoonlijk advies geven.

Trudy Tolkamp, diëtiste
Trudy Tolkamp Diëtist

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.