Gezond eten

Hoeveel eiwitten heeft een minder actieve vrouw nodig?

Hoeveel eiwitten heb ik nodig? Ik ben 167 cm en 74 kg. Ik kan niet veel bewegen en ben vaak bedlegerig maar niet herstellend van een ziekte, eet geen enkel dierlijk product en ben aan het afvallen. Bij 1400 à 1450 calorieën val ik zo’n halve kilo per week af, daarboven blijf ik hetzelfde wegen. Mijn streefgewicht is 62 kg. Ik hou bij wat ik eet (let op voedingsstoffen en de verhouding daarvan) en eet gevarieerd, gebruik zoveel mogelijk eiwitrijke voeding en neem proteïneshakes en supplementen. Sinds ik aan het afvallen ben is het is voor mij onmogelijk om, zoals het Voedingscentrum adviseert, 0,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht plus 15 gram extra wegens veganisme binnen te krijgen. Als ik de aanbevolen hoeveelheid eiwitten eet krijg ik namelijk veel meer dan 1450 calorieën binnen. Hoeveel eiwitten zou ik per dag binnen moeten krijgen bij die 1400-1450 calorieën per dag? Kan ik de inname van eiwitten met een kwart beperken omdat mijn energiebehoefte ook een kwart lager ligt dan die van actieve vrouwen?

Vrouw (34) Venlo

Antwoord van de expert (2)

U geeft aan af te willen vallen. U beweegt weinig en eet 1400-1450 kcal per dag. U eet veganistisch en denkt minder eiwitten nodig te hebben. Allereerst is uw kcal inname aan de lage kant. Uw ruststofwisseling ligt al op 1500 kcal. Daarmee bent u uw spiermassa aan het verminderen. Ook weinig bewegen draagt bij aan vermindering spieren. U doet er goed aan het advies van het voedingscentrum te volgen opdat u uw spiermassa zoveel mogelijk in tact houdt. Ook doet u er goed aan 100-150 kcal meer te eten om op een gezondere manier af te vallen. Het beste kunt u een diëtist in uw omgeving raadplegen om dit precies op maat met u uit te rekenen en een goed en evenwichtig eetpatroon samen te stellen. Veel succes!

Ingrid Eijssink, diëtiste
Ingrid Eijssink Diëtist Matoeta

Je hebt een hele concrete vraag, waarbij het denk ik goed is dat een diëtist meekijkt. Zeker omdat je vaak ook bedlegerig bent, wat ook effect heeft op de hoeveelheid eiwit die je nodig hebt. Een diëtist wordt vergoed (3 uur) uit je basisverzekering (telt wel mee voor het eigen risico), dus het zeker het overwegen waar hier gebruik van te maken in jouw situatie. Een diëtist kan samen met jou kijken wat de meest optimale voeding is in jouw situatie.

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige
Suzan Tuinier Voedingsdeskundige

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.