Gezond eten

Hoe kan het dat ik vanzelf ben afgevallen?

Ik ben een meisje van 14 met de lengte van 1.63 en gewicht is momenteel 60.1 maar een paar weken terug was dat nog 62.6 ofzo. Alleen ik ben niet bezig met afvallen en ben niet afgeweken van mijn eet patroon en met sporten

Vrouw (14) Eersel

Antwoord van de expert (2)

Misschien is het verstandig, om (met een van je ouders) naar de huisarts te gaan en daar dit probleem te vertellen. Het gewicht schommelt soms 1-2 kg, vaak door zout eten (vocht vasthouden).

Trudy Tolkamp, diëtiste
Trudy Tolkamp Diëtist

Gewicht is van vele factoren afhankelijk en nooit stabiel. Terwijl wij ons wel afrekenen op dat getal op de weegschaal. Ons gewicht bestaat uit: spiermassa, vetmassa, spierweefsel, botten, organen en vocht. Vooral het vocht en de inhoud van de organen kan zeer wisselen en veroorzaakt schommelingen in gewicht. Voor vrouwen geldt ook nog dat zij vanwege hun menstruatiecyclus een grotere wisseling kunnen hebben. Immers er wordt in de baarmoeder weefsel opgebouwd om het eitje te kunnen laten nestelen. Voor sommige vrouwen scheelt dat wel 4 kg in de maand. Als je weegt is het beter om dat 1 x per maand te doen, op een vaste dag en tijd. En heb je meer vragen, maak dan eens een afspraak bij een diëtist.

Ingrid Eijssink, diëtiste
Ingrid Eijssink Diëtist Matoeta

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.