Gezond eten

Hoe breng ik een te hoog vitamine B6-gehalte omlaag?

Ik heb al jaren, nu achteraf bekeken, een telkens oplopend teveel aan vitamine B6, zonder dat ik hiervoor suppletie slik. Ik heb al wel een jaar burn-outverschijnselen en mijn vertering is slecht. Heb ontdekt intolerant te zijn voor koemelk en afgeleide producten en tarwe, wat ik voorheen nooit ben geweest, gezien mijn ontlasting altijd oké geweest is. Wel veel stress gehad de laatste jaren en niet echt gezond gegeten. Ben 43, een man en mijn conditie kan ook beter (werk ik al een half jaar aan inmiddels en ik laat alle suiker en bewerkte voeding staan). Nu lees ik iets over toxiteit door problemen met lever en darmen. Hierover heb ik de huisarts niet horen praten. Wat moet ik doen om mijn lever te ontvetten en de darmen te ontzuren? Heb al een candida dieet en eet veel groente fruit, noten, vette vis, etc. en drink meer. Het is echter wel een hardnekkig iets. Heeft u nog extra tips of informatie?

Man (43) Assen

Antwoord van de expert (1)

Wat vervelend dat je deze klachten ervaart. Een teveel aan vitamine B6 kan ontstaan door een hoge dosis suppletie, een teveel aan B6 in je voeding of omdat je lichaam dit niet goed afbreekt. Aangezien je aangeeft dat je problemen ervaart met je darmen en lever, raad ik je aan dit te laten onderzoeken door je arts. Je bent heel goed bezig met betrekking tot gezonde voeding. Ga vooral op deze manier door. Puur en natuurlijke voeding en het vermijden van voeding waarvoor je intolerant of gevoelig bent stimuleert gezonde darmen en een gezonde lever. Probeer eens één maaltijd te vervangen door een groene smoothie met verschillende soorten groenten, gezonde vetten, eiwitten en maximaal één stuk fruit. Deze is licht verteerbaar en stimuleert de werking van de lever. Blijf voldoende drinken en vermijd stress door ontspannende activiteiten. Eventueel kan je met een diëtiste overleggen door middel van welke veranderingen in je voedingspatroon je je vitamine B6 inname kan verlagen.

Marleen van den Berg, diëtist
Marleen van den Berg Diëtist Jasperalblas.nl

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.