Diabetes

Hoe kan ik mijn vader uitleggen dat suiker in snoep niet hetzelfde is als in fruit?

Hallo, Ik heb een zeer eigenwijze vader met diabetes. Hij heeft overgewicht en snoept heel veel. De huisarts heeft hem al meerdere keren gezegd dat hij zijn lifestyle moet aanpassen. Toch doet hij dit niet, met als reden “waarom zou ik mezelf ervan weerhouden om lekkere dingen zoals snoep, cake en chocola te eten?”

Vanavond at ik een bord macaroni met tomatensaus en hij een kroket en brood met boter. Hij keek minachtend naar mijn bord en begon over hoe macaroni pure suiker is, omdat het veel koolhydraten bevat. Ik antwoordde dat volgens die logica zijn kroket puur vet was, omdat ragout voor een groot deel uit boter bestaat. Hij zei dat de macaroni ongezond voor hem was, omdat hij suikerziekte heeft en hij zo min mogelijk koolhydraten in moest nemen en de kroket waarschijnlijk minder calorieën bevatte.

Ik merkte op waarom hij als hij zich echt aan de zo-min-mogelijke-suiker regel zou houden nog zo veel snoep eet. Toen werd hij kwaad en riep dat hij geen fruit en macaroni eet, omdat hij het simpelweg vies vindt en het is daarbij ook nog eens ongezond voor hem. Snoep eet hij wel, omdat hij het lekker vindt en omdat hij geen fruit en pasta eet is zijn suikerinname zich zo gebalanceerd.

Mijn vader is zwaar en ik ben bang voor zijn gezondheid. Ik wil hem duidelijk maken dat de suiker die in snoep zit niet hetzelfde is als de suiker die in fruit zit. Wat moet ik hem vertellen?

Antwoord van de expert (3)

Beste verwarde tiener, Wat jammer dat het zo'n lastig onderwerp is geworden. En het is terecht dat je bezorgd bent maar meestal vinden ouders dat niet zo leuk.

Mijn advies zou zijn: vraag hulp van een diëtist in deze. Die kan namelijk heel goed in overleg met je vader een persoonlijk advies opstellen en ook alle fabels die er ondertussen in de wereld rondgaan over wel of niet suiker, wel of niet macaroni enzovoorts uit de weg ruimen.

Een persoonlijk advies voor je vader zou ook betekenen dat er best een keer snoep, kroket en dergelijke in de voeding in te passen zijn.

Tweede advies: haal het onderwerp voeding voor nu uit jullie relatie want het wordt een welles - nietes spelletje.

Met vriendelijke groeten, 

Hoi, Ik begrijp dat jij je zorgen maakt. Je vader geeft niet zo'n goed voorbeeld als het gaat om een gezonde leefstijl. Eigenlijk kun je je vader niet helpen. Als hij dat niet wilt. Ik zeg altijd 'je kunt het paard wel naar het water brengen, maar het niet laten drinken'. Je vader zit duidelijk in de weerstand en is boos dat hij zich moet aanpassen.

Het enige dat jij kunt zeggen is dat jij je zorgen maakt en je bang bent dat hij nog zieker wordt. Meer niet. Ga geen advies geven of hem vertellen wat hij fout doet. Dat is de rode lap op een stier.Je komt dan in discussies die je toch niet wint. Niet doen dus. En wat vinden andere leden van je gezin ervan? Je moeder? broers en zussen?

Heel veel succes!

Ingrid Eijssink, diëtiste
Ingrid Eijssink Diëtist Matoeta

Tja, ik kan hier een heel verhaal houden over koolhydraten, zou het helpen? Bij diabetes is een koolhydraat beperkt dieet aan te raden. Maar daar hoort geen kroket met brood in! Bij diabetes heeft het lichaam moeite, om de koolhydraten in het eten goed te verwerken. Hoe langzamer de koolhydraten worden opgenomen, hoe makkelijker je het maakt voor het lichaam. Suiker en suiker-bevattende producten worden snel opgenomen.

Nog een nadeel: bevatten meestal geen vitamines en vezels. Dit in tegenstelling tot fruit. Daar zitten veel koolhydraten in, maar ook vezels en vitamines. Die zitten veel minder in de sappen, die worden dan ook aangeraden. Ons lichaam heeft ook vet nodig. Daar zit ook veel verschil in. De vetten uit vis, noten en andere plantaardige voedingsmiddelen zijn erg gezond.

Groente is ook een belangrijk onderdeel van een goede voeding. Bevat heel veel gezonde stoffen, vult goed en de koolhydraten worden langzaam opgenomen. Voor voorbeeld dagmenu’s die streng koolhydraat beperkt zijn, kijk eens op www.gobento.nl. Daar verkopen ze ook van alles, maar je kunt ook gratis alle weekmenu’s en enorm veel recepten downloaden.

Bij een gezonde leefstijl hoort ook voldoende beweging, genoeg (water) drinken, ontspanning etc. Veel succes (misschien helpt het, dat je begint te vertellen hoeveel je van hem houdt en hem nog heel lang wilt kunnen knuffelen?)

Trudy Tolkamp, diëtiste
Trudy Tolkamp Diëtist

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.