Moedervlekken

Ik heb een zere moedervlek waar vocht uit komt: wat moet ik doen?

Ik heb al heel mijn leven een moedervlek die wat lichtbruin is en uit de huid uitsteekt. Hij is ongeveer 1 cm op 1 cm en heeft een ovale vorm. Sinds een paar dagen doet hij pijn en komt er vocht uit. Ook lijkt het alsof er bloed uit komt soms, wat moet ik doen?

Vrouw (18) Roeselare

Antwoord van de expert (2)

Met een moedervlek die verandert, bloedt of pijn doet moet je altijd even naar de huisarts. In de meeste gevallen is er niks aan de hand en is het bijvoorbeeld een puistje net onder de moedervlek of een muggenbult. Heel soms is het een beginnende kwaadaardige moedervlek, een melanoom. Als je die in vroege fase operatief verwijdert is er nog steeds weinig aan de hand, maar als je er mee doorloopt kan een melanoom uitzaaiingen geven en dan wordt het wel een stuk lastiger met de behandeling. Dus voor de zekerheid snel een afspraak maken bij de huisarts.

Dick van Gerwen, dermatoloog
Dick van Gerwen Dermatoloog

U bent oplettend, en dat is al een goed begin. Het is waarschijnlijk een aangeboren moedervlek, en van die afmeting met klachten van pijn en wat vocht is het verstandig om dit aan de huisarts te laten zien.

Vera Heydendael, dermatoloog
Vera Heydendael Dermatoloog Dermicis

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.