Kalknagels

Schimmelnagel aan de vinger, helpt daktarin nagellak goed?

De huisarts heeft gisteren een schimmelnagel aan 1 van mijn vingers vastgesteld. Hij heeft me daktarin nagellak voorgeschreven. Doordat de huisarts het erg druk had ben ik met een aantal vragen blijven zitten:

• Helpt daktarin nagellak goed?

• Is een schimmelnagel aan je vinger besmettelijk? Ik doe veel met mijn handen, ik ben bang dat ik de rest van het gezin ook ga besmetten. Of dat het overgaat naar de andere vingers, kan dat?

• Kan ik de schimmelnagel aan mijn vinger het beste met een pleister bedekken? • Hoe lang gaat zoiets duren voordat het genezen is?

• Gaat je nagel er helemaal af?

Antwoord van de expert (1)

Nagellak tegen schimmel helpt in de meeste gevallen niet, het komt niet voldoende door de nagel heen, terwijl de meeste schimmel onder de nagel zit. Het beste is het zieke stuk nagel er helemaal uit te knippen en goed te reinigen. Vervolgens lokaal schimmelcrème (bijvoorbeeld miconazol creme of MYK lotion) gebruiken, twee keer per dag gedurende één maand. De andere nagels worden gelukkig niet gauw besmet, afdekken hoeft niet.

Dick van Gerwen, dermatoloog
Dick van Gerwen Dermatoloog

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.