Acne

Heeft voeding invloed op acne?

Ik ben nu 15 jaar en heb last van acne. Ik gebruik denk ik al een jaar benzoylperoxide maar ik heb nog steeds best veel puisten. Kan het zijn dat benzoylperoxide voor mij niet werkt? En wat zou ik dan nog meer kunnen proberen? Ik vind het erg vervelend om acne te hebben en schaam me er ook wel voor.

Daarnaast probeer ik ook op mijn voeding te letten. Heeft voeding echt invloed op acne? Ik heb op internet veel gelezen over dat voeding met een hoge glycemische index, suiker en melk bijdragen aan acne. Is dit waar of is dit alleen bij ernstigere vormen van acne? Ik probeer nu bijna geen suiker meer te eten maar dit is nog best lastig en ook niet altijd even fijn voor iemand van mijn leeftijd.

Man (15)

Antwoord van de expert (1)

Vervelend dat je zoveel last hebt van acne. Benzoylperoxide is een effectief medicijn/product tegen acne. Het kan wel zo zijn dat het niet (meer) werkt voor je. Er zijn andere mogelijkheden om de acne effectief te behandelen, dat kan via de huidtherapeut met behulp van behandelingen of via de huisarts/dermatoloog met behulp van medicatie. Denk hierbij aan topicale of systemische antibiotica, chemische peelings of reinigende behandelingen.

Voeding kan invloed hebben op de huid/acne. Indien er voedingsmiddelen zijn waarbij je het idee hebt dat de acne erger wordt is het wellicht een idee daar vier tot zes weken mee te stoppen. Ik kan me voorstellen dat het lastig is om te stoppen met suiker, mocht dit echter wel op invloed zijn op de acne raad ik je toch aan sterk te verminderen met suiker.

Succes!

Nathalie Dorlas, huidtherapeut
Nathalie Dorlas Huidtherapeut Huidkliniek Dorlas

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.