Bij een badbevalling bevalt een zwangere vrouw van haar kindje in een speciaal bevallingsbad. Bij een bevalling in bad mag je vanaf vier à vijf centimeter ontsluiting in het bevallingsbad plaatsnemen om de weeën op te vangen. Je mag in het bad blijven zitten tot nadat je kindje geboren is.
Als je geen medische complicaties hebt mag je thuis bevallen. Heb je wel medische complicaties dan beval je in het ziekenhuis. Je kunt er ook voor kiezen om poliklinisch te bevallen. Je bevalt in dat geval onder begeleiding van je eigen verloskundige in het ziekenhuis. Ga je poliklinisch of onder begeleiding in het ziekenhuis bevallen? Overleg dan met het ziekenhuis over je wens om in bad te bevallen. Niet in elk ziekenhuis is het mogelijk om in bad te bevallen.
Een thuisbevalling kan in principe altijd in een bevallingsbad. Het is wel belangrijk om hierover met je verloskundige te overleggen. Als je verloskundige geen badbevalling aandurft kun je ook wisselen van verloskundige. Ga je thuis in bad bevallen dan kun je een speciaal bevallingsbad kopen of huren. Je kunt niet in je eigen bad bevallen omdat de verloskundige daar te weinig ruimte heeft om je te helpen.
Bij de keuze voor een badbevalling zijn er een aantal voordelen en nadelen waar je rekening mee moet houden. Enkele voordelen van een badbevalling:
Enkele nadelen van bevallen in bad:
Het gehuurde of gekochte bevallingsbad moet eerst opgezet worden. Houd er rekening mee dat dit ongeveer vijftien minuten kost. Het compleet vullen met water duurt ongeveer een uur. Als de weeën doorzetten mag je in bad gaan. Het is belangrijk dat de bevalling dan echt begonnen is, omdat de baby anders makkelijker een infectie kan oplopen door bacteriën uit het water. Tijdens het opvangen van de weeën blijf je als je dat prettig vindt in het bad. Het kan gebeuren dat de verloskundige je vraagt om even uit het bad te komen om de ontsluiting te kunnen voelen. Als jij en je partner het prettig vinden kunnen jullie ook samen in het bad zitten.
Zodra de baby geboren wordt kun je hem of haar rustig zelf aanpakken en naar de oppervlakte van het water begeleiden. Zodra de baby boven water is geweest mag je het gezichtje niet meer onder water houden. Een baby die onder water geboren is huilt normaal gesproken minder dan een kindje dat niet met een badbevalling ter wereld is gekomen. De baby mag in bad bij je blijven na de bevalling. Door het lijfje van de baby onder water te houden blijft je baby ook makkelijker op temperatuur.
Na de bevalling duurt het leegmaken van het bad ongeveer twintig minuten. Als je een bad huurt zit daar in verband met de hygiëne een wegwerphoes bij.