Over Advies over borstvoeding

Wat is advies over borstvoeding?

Het kan zijn dat je problemen ondervindt bij het geven van borstvoeding. Deze problemen treden op in de eerste kraamperiode of in de tijd daarna. Advies over borstvoeding is een consult met een verloskundige die is gespecialiseerd op het gebied van borstvoeding. Deze specialist noem je een lactatiekundige. Dit consult wordt ingeschakeld voor:

  • Voorlichting
  • Problemen met aanleggen
  • Onvoldoende melkproductie of groei van de baby
  • Ziekte van de moeder of baby
  • Pijnklachten
  • Terugkerende borstontsteking
  • Problemen met kolven
  • Opnieuw beginnen met de borstvoeding

Voor wie is advies over borstvoeding?

Je kunt op verschillende momenten advies krijgen over borstvoeding. Dit kan gebeuren tijdens de zwangerschap. Het consult is dan bedoeld om je goed voor te bereiden op het geven van borstvoeding. Advies over borstvoeding kan ook nuttig zijn als je niet meer in de kraamtijd zit. Je kunt dan niet meer met je vragen bij de kraamverpleegkundige terecht. Een gespecialiseerde verloskundige kan in dit geval een passend advies geven.

Hoe gaat het consult in zijn werk?

Tijdens het consult bekijkt de gespecialiseerde verloskundige de problemen waar je tegenaan loopt. Naast de problemen die je zelf aangeeft bekijkt de verloskundige ook je situatie en observeert hoe je borstvoeding geeft. Gebaseerd op jouw persoonlijke situatie krijg je tips om het geven van borstvoeding te verbeteren. Je leert bijvoorbeeld om je borstvoedingshouding te verbeteren of een andere houding te proberen. Ook kun je denken aan uitleg en demonstratie van het tepelhoedje of advies over het beginnen of stoppen met kolven. Vaak is één consult voldoende om je vragen te beantwoorden en goed op weg te komen met de borstvoeding. Soms wordt na het consult een telefonische afspraak gepland om de behaalde resultaten te evalueren. Mocht het eerste consult niet voldoende zijn, dan wordt er een vervolgconsult ingepland. 

Advies over borstvoeding

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 15-11-2017