Wat doet een psycholoog?

Wat is psychologie?

Psychologie is de afdeling binnen de geneeskunde die zich bezighoudt met gedachten, gevoelens en gedrag. Wanneer er binnen deze drie categorieën iets niet helemaal goed loopt, kunnen problemen ontstaan. Je kunt bijvoorbeeld depressief zijn of je paranoïde gaan gedragen. Een psycholoog helpt je om de oorzaak van je probleem op te sporen en te behandelen. Dit gebeurt door gespreks- of gedragstherapie. Een psycholoog mag namelijk geen medicijnen voorschrijven; daarvoor moet je een afspraak maken bij een psychiater.

Wanneer ga je naar een psycholoog?

Iedereen voelt zich wel eens een beetje ongelukkig, maar wanneer maak je de stap om een afspraak te maken bij een psycholoog? Het is vaak lastig om te erkennen en accepteren dat je een probleem hebt. Veel mensen zijn bang dat ze zich aanstellen of juist dat er iets ergs aan de hand is. Toch is het ook wanneer je je zo voelt verstandig om naar een psycholoog te gaan. De psycholoog biedt namelijk duidelijkheid. Je kunt een psycholoog bezoeken wanneer je:

 • Je ongelukkig of lusteloos voelt.
 • Vaak bang bent terwijl dit lang niet altijd terecht is.
 • Je gespannen voelt, soms ook met hoofdpijn of buikpijn.
 • Eetproblemen ervaart of wanneer andere mensen tegen je zeggen dat je misschien een eetprobleem hebt.
 • Last hebt van slaapproblemen.
 • Weinig sociale contacten hebt of niet goed weet hoe je je in sociale situaties moet gedragen.
 • Het moeilijk hebt met de verwerking van een overlijden.
 • Het gevoel hebt dat niemand je begrijpt.
 • Last hebt van dwanghandelingen.
 • Niet goed kunt functioneren op je werk, school of thuis en je niet weet waar het aan ligt.

Er zijn uiteraard ook andere redenen om naar een psycholoog te gaan. Staat jouw klacht niet in bovenstaande lijst? Dan kun je altijd contact opnemen met je huisarts en vragen om een doorverwijzing of direct contact opnemen met een psycholoog. Samen bespreken jullie wat voor jou het best is.

Wat doet een psycholoog?

In de eerste instantie is een psycholoog iemand die luistert en doorvraagt. Zo leert de psycholoog hoe je je voelt, wat je probleem is en kan hij of zij indien nodig een diagnose stellen. Daarna gaan jullie op zoek naar mogelijke oplossingen voor je probleem. Jullie stellen een behandelplan op met daarin de therapie die je gaat volgen. Welke therapie je volgt en hoe lang dit duurt is afhankelijk van je klachten. Ook zijn sommige psychologen gespecialiseerd op een bepaald gebied, zoals kinderpsychologie of gedragstherapie. Hierover lees je meer op de pagina soorten psychologie.

Wat kost therapie bij een psycholoog?

Hoeveel je moet betalen voor een consult bij een psycholoog is grotendeels afhankelijk van je verzekeraar en of je ook een aanvullende verzekering hebt afgesloten. Ook het opleidingsniveau van de psycholoog die je bezoekt speelt een rol bij het bepalen van de vergoeding. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen vier soorten psychologen, namelijk:

 • GZ-psychologen. Therapie bij een GZ-psycholoog wordt vergoed vanuit je basispakket als je door je huisarts bent doorverwezen. Deze psychologen hebben na hun universitaire opleiding psychologie een aanvullende opleiding tot GZ-psycholoog gevolgd. Omdat er niet altijd voldoende GZ-psychologen zijn om aan de vraag van patiënten te voldoen, word je soms op een wachtlijst geplaatst voordat een psycholoog je kan behandelen.
 • WO-psychologen. Een WO-psycholoog heeft de universitaire opleiding psychologie afgerond. Na het volgen van extra praktijkonderwijs kan een WO-psycholoog zich ontwikkelen tot psychologisch hulpverlener en zich aansluiten bij het NIP (Nederlands Instituut voor Psychologen). Deze psychologen worden soms vergoed vanuit je aanvullende verzekering. Je hebt geen verwijzing nodig van je huisarts.
 • HBO-psychologen. Een HBO-psycholoog heeft een psychologische opleiding afgerond aan een hogeschool. Door extra opleidingen te volgen en praktijkervaring op te doen kan een HBO-psycholoog zich, net als een WO-psycholoog, ontwikkelen tot psychologisch hulpverlener. Soms wordt een HBO-psycholoog vergoed vanuit je aanvullende verzekering. Je hebt geen verwijzing nodig van je huisarts.
 • Overige psychologen en therapeuten. Deze psychologen en therapeuten hebben meestal een specifieke therapie-opleiding gevolgd. Zij kunnen zich aansluiten bij sommige beroepsverenigingen. Soms wordt therapie van deze therapeuten en psychologen vergoed vanuit je aanvullende verzekering. Je hebt geen verwijzing nodig van je huisarts.

Soorten psychologen

De psychologie kent allerlei vakgebieden en specialisaties. Sommige psychologen hebben er bijvoorbeeld voor gekozen om zich exclusief te richten op kinderen of om zich te specialiseren in psychotherapie. Hierover lees je meer op de pagina soorten psychologie.

© 2020 Solvo B.V.