Soorten psychologie

Binnen de psychologie zijn allerlei specialisaties. Bij het vinden van een psycholoog die goed bij jou past kan het dan ook nuttig zijn om te vragen of de psycholoog zich heeft gespecialiseerd op een bepaald gebied. Een aantal bekende specialisaties vind je terug op deze pagina.

Sociale psychologie

De sociale psychologie houdt zich bezig met het analyseren van menselijk gedrag en omgang tussen mensen. Ook wordt gekeken naar de manier waarop mensen elkaar beïnvloeden door hun gedrag.

Ontwikkelingspsychologie

Ontwikkelingspsychologie werd vroeger ook wel jeugd- of kinderpsychologie genoemd. Psychologen die zich hebben gespecialiseerd in ontwikkelingspsychologie bieden hulp aan kinderen en jongeren met een psychisch probleem en ondersteunen bij problemen binnen het gezin op school.

Cognitieve psychologie

De cognitieve psychologie houdt zich bezig met allerlei mentale functies, zoals emoties, taal, aandachtsvermogen, bewustzijn en impulsbeheer. Zo probeert de psycholoog het verband tussen gedachten en gedrag te begrijpen.

Klinische psychologie

Een klinisch psycholoog houdt zich bezig met gedrag dat als storend wordt ervaren. Dit kan komen door bijvoorbeeld een verslaving of een psychische stoornis.

Persoonlijkheidsleer

In de persoonlijkheidsleer staan de beweegredenen van mensen centraal en onderzoekt in welke aspecten mensen van elkaar verschillen.

Functieleer

De functieleer houdt zich bezig met de motivatie van mensen. Waarom doet iemand iets op een bepaalde manier en waarom doet iemand anders dit op een andere manier?

Biologische psychologie

Bij biologische psychologie wordt gekeken naar de invloed van genetische, biologische en omgevingsfactoren op het menselijk gedrag. Deze stroming in de psychologie gebruikt vaak tweelingen voor haar onderzoek.

Culturele psychologie

De specialisatie culturele psychologie onderzoekt de invloed van culturen op het menselijk gedrag.

Neuropsychologie

Neuropsychologie is een specialisatie die zich bezighoudt met het verband tussen de hersenen en het gedrag, bijvoorbeeld de manier waarop hersenschade het gedrag kan beïnvloeden.

Arbeidspsychologie/organisatiepsychologie

De arbeids- of organisatiepsychologie houdt zich bezig met de manier waarop gedrag, gevoelens en gedachten het arbeidsgedrag van mensen beïnvloedt. 

 

 

© 2020 Solvo B.V.