Wat doet een oogarts?

Een oogarts houdt zich bezig met het onderzoeken en behandelen van afwijkingen van het oog. Daarbij voert de oogarts ook operationele behandelingen uit. Een oogarts behandelt aandoeningen als scheel kijken, staar en andere oogziektes. Naast de spreekuren doet een oogarts vaak ook wetenschappelijk onderzoek. Oogartsen werken nauw samen met andere oogheelkundigen en opticiens.

Wanneer naar de oogarts?

Voor aandoeningen aan het oog verwijst de huisarts of opticien mensen door naar de oogarts. Enkele aandoeningen die oogartsen behandelen zijn:

De eerste afspraak bij de oogarts

Na een verwijzing van de huisarts of opticien kun je terecht bij een oogarts. Tijdens het spreekuur worden de klachten besproken en vertelt de patiënt over zijn medische voorgeschiedenis. Vervolgens komt de arts tot een diagnose aan de hand van verschillende onderzoeken aan het oog.

Behandelingen oogheelkunde

Sommige afwijkingen behandelt de oogarts met oogdruppels of speciale injecties. Bij complexere aandoeningen zoals staar en netvliesloslating is een operatie nodig. Binnen de oogheelkunde behoren ooglaserbehandelingen tot de mogelijkheden. Bij slecht zicht meet de oogarts ook brillen en contactlenzen aan.

Vergoeding oogarts

De behandeling van een oogarts bij een doorverwijzing meestal vanuit de basisverzekering vergoed. Wel moet je soms rekening houden met het eigen risico. Bekijk je polis voor de voorwaarden.

Waar vind je oogartsen?

Oogartsen zijn vooral te vinden in (grote) ziekenhuizen. Op solvo vind je oogartsen in heel Nederland met verschillende specialisaties.

© 2020 Solvo B.V.