Wat is oefentherapie?

Bij oefentherapie leert de patiënt om op een gezonde manier te bewegen. De therapie gaat uit van het idee dat veel lichamelijke klachten ontstaan door een verkeerd houdings- en bewegingspatroon. Het doel van oefentherapie is zelf te ervaren hoe beweging de klachten beïnvloedt en daardoor anders en beter te leren bewegen. Door het verbeteren van de houding en bewegingen worden klachten voorkomen of genezen.

Voor wie is oefentherapie?

Oefentherapie is voor mensen die fysieke klachten ervaren door een verkeerde houding of beweging van het lichaam. Voorbeelden van een verkeerde houding zijn scheef lopen of continu zwaar tillen. Als je hierdoor klachten krijgt, kan een oefentherapeut je helpen. Ook voor klachten door stress kun je terecht bij een gespecialiseerde oefentherapeut. Enkele klachten waarbij oefentherapie kan helpen zijn:

  • Schouder- en nekklachten
  • Heup- en bekkenklachten
  • Rugklachten, zoals hernia, scoliose of lage rugpijn
  • Whiplash
  • Multiple sclerose (MS)
  • Artrose
  • Stijfheid door ouderdom
  • Stressklachten
  • Hoofdpijn of hyperventilatie door stress of houdingsproblemen

Soorten oefentherapie

Binnen de oefentherapie zijn er twee disciplines: Mensendieck therapie en Cesartherapie. Cesar-Mensendieck richt zich op de behandeling van houdings- of bewegingsstoornissen. Cesartherapie komt voort uit Mensendieck. De naamgever, Marie Cesar, was een leerling van Bess Mensendieck. Cesar vond de door Mensendieck uitgedachte oefentherapie te statisch en ontwikkelde een eigen versie, waarin de oefeningen in een bepaald ritme worden uitgevoerd. Omdat er verder nauwelijks verschillen tussen Cesar en Mensendieck zijn, wordt tegenwoordig de overkoepelende term 'oefentherapie' gebruikt.

Binnen de oefentherapie zijn verschillende specialisaties. Zo kun je je specialiseren in kinderoefentherapie en psychosomatische oefentherapie. Een kinderoefentherapeut richt zich op problemen in de motorische ontwikkeling van kinderen. Een psychosomatische therapeut richt zich op psychische klachten als angst, stress, hyperventilatie en overspanning. Op solvo vind je allerlei oefentherapeuten met verschillende specialisaties.

Vergoeding oefentherapie

Als je oefentherapie wil volgen, heb je hier geen doorverwijzing van de huisarts voor nodig. Je kunt dus zelf een oefentherapeut uitzoeken die bij jou past, bijvoorbeeld via solvo.

In principe wordt oefentherapie voor volwassenen niet vergoed vanuit de basisverzekering, behalve bij medische indicaties of bepaalde chronische aandoeningen. Oefentherapie Cesar/Mensendieck wordt wel vergoed door je zorgverzekeraar als je aanvullend verzekerd bent. Check jouw polis om te kijken op hoeveel behandelingen je recht hebt.

Gecontroleerd door: De Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck (VvOCM)

© 2022 Solvo B.V.