Wat is logopedie?

Logopedie is de zorg die zich bezighoudt met problemen aan de stem, spraak, adem, taal, het gehoor en bij slikken. Logopedie richt zich op het verbeteren of herstellen van het vermogen tot communiceren van de patiënt. Een logopedist behandelt daarnaast stoornissen die te maken hebben met persoonlijke communicatie. Verder doen zij (wetenschappelijk) onderzoek naar nieuwe ontwikkelingen en de effecten van logopedie. Ook het geven van voorlichting is een deel van het beroep.

Voor wie is logopedie?

Logopedie is een vaak gekozen behandeling bij kinderen. Sommige kinderen hebben moeite met spraak en taal. Baby’s moeten soms leren slikken, dit valt onder de preverbale logopedie. Een logopedist kan helpen bij de volgende klachten:

  • Stemstoornissen, zoals een zwakke stem of heesheid.
  • Eet- en drinkstoornissen, bijvoorbeeld afwijkende mondgewoontes of slikstoornissen. Baby’s kunnen bijvoorbeeld moeite hebben om aan de borst of uit de fles te drinken.
  • Spraakstoornissen, zoals stotteren, slissen en onduidelijk praten.
  • Taalstoornissen, waaronder vertraagde spraak- en taalontwikkeling.
  • Gehoorstoornissen, zoals slechthorendheid.

Logopedie voor volwassenen

Logopedie staat bekend als voor kinderen bestemde zorg, maar is ook zeker mogelijk voor volwassenen. Ook bij volwassenen en ouderen komen stem-, slik- en spraakstoornissen voor. Denk aan mensen die last hebben van heesheid, maar vanwege hun beroep veel moeten spreken. Daarnaast hebben zieken en ouderen vaak moeite met slikken met als mogelijk gevolg ondergewicht of vitaminetekorten. Een logopedist helpt om deze problemen te verhelpen.

Vergoeding logopedie

Logopedie zit in het basispakket van alle zorgverzekeraars. Kijk voor het eventuele eigen risico in de polis van jouw zorgverzekeraar.

Waar vind je een logopedist?

Logopedisten zijn in heel Nederland te vinden. Via solvo vind je alle logopedisten bij jou in de buurt en kun je gelijk een afspraak maken.

© 2020 Solvo B.V.