Soorten fysiotherapie

Er zijn veel verschillende soorten fysiotherapie. Aan de hand van de oorzaak en het soort klacht kun je een specifieke fysiotherapeut inschakelen. Hieronder staan de soorten fysiotherapie beschreven.

Algemene fysiotherapie

Algemene fysiotherapie is een behandelmethode voor de houding en beweging van het lichaam (ook wel het bewegingsapparaat). De fysiotherapeut behandelt lichamelijke klachten en kan het verergeren van symptomen voorkomen. Lees verder op de pagina Wat is fysiotherapie?.

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie richt zich op problemen in het gebied van bekkenbodem, lage rug, bekken en buik.

Kinderfysiotherapie

Kinderfysiotherapie kan helpen wanneer de bewegingsontwikkeling van een kind langzaam is of afwijkt van de norm. Lees meer over kinderfysiotherapie.

Oedeemfysiotherapie

Oedeemfysiotherapie kan bij verschillende vormen van oedeem helpen. Het bestaat vaak uit een combinatie van verschillende therapieën zoals compressietherapie, ademtherapie en oefentherapie. Meer over oedeemtherapie.

Psychosomatische fysiotherapie

Een psychosomatisch fysiotherapeut helpt bij psychosomatische klachten; fysieke (somatische) aandoeningen met een psychische oorzaak. Meer informatie over psychosomatische fysiotherapie.

Arbeidsfysiotherapie (bedrijfsfysiotherapie)

Arbeidsfysiotherapie of bedrijfstherapie houdt zich bezig met lichamelijke klachten en aandoeningen van het bewegingsapparaat die het gevolg zijn van werk of die het werk beperken.

Geriatriefysiotherapie

Geriatriefysiotherapie is gericht op gezondheidsproblemen die vaak voorkomen bij ouderen. Lees meer over geriatrische fysiotherapie.

Manuele therapie

Manueeltherapeuten zijn gespecialiseerd in de bewegingsmogelijkheden van het lichaam, met een nadruk op de wervelkolom. Het doel van manuele therapie is om gewrichten beter te laten functioneren met mobilisaties en manipulaties. Lees verder over manuele therapie.

Orofaciale fysiotherapie

Een orofaciaal fysiotherapeut helpt bij gezondheidsproblemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van gewrichten en spieren in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel.

Myofasciale fysiotherapie (triggerpoint)

Bij myofasciale fysiotherapie worden de zogenaamde myofasciale triggerpoints behandeld. Triggerpoints zijn kleine plaatselijke verkrampingen in spieren, waardoor een pijnlijk spierknoopje ontstaat.

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie helpt je herstellen van een door sport opgelopen blessure. Zowel recreanten als topsporters kunnen een sportfysiotherapeut inschakelen. Lees verder over sportfysiotherapie.

Oncologische fysiotherapie

Oncologische fysiotherapie helpt iemand met kanker omgaan met bewegingsproblemen die veroorzaakt zijn door kanker of door de kankerbehandeling. Meer over oncologiefysiotherapie.

McKenzietherapie

Bij McKenzietherapie ligt de nadruk op het verhelpen van de klacht, niet op het vinden van de oorzaak. McKenzietherapeuten zijn gespecialiseerd in het verhelpen van pijn in de wervelkolom en de ledematen. Meer informatie over McKenzietherapie.

Mensendieck & Cesartherapie

Binnen de oefentherapie zijn er twee disciplines: oefentherapie Cesar en oefentherapie Mensendieck. Bij zowel Mensendiecktherapie als Cesartherapie leer je zelf om klachten te voorkomen met oefeningen waar je geen hulpmiddelen bij nodig hebt. Lees verder over oefentherapie Mensendieck en oefentherapie Cesar.

Haptotherapie

Sommige fysiotherapeuten hebben zich gespecialiseerd in haptotherapie. Haptotherapie is gericht op problemen die ontstaan als je gevoelens niet in balans zijn met je gedachten. Haptotherapeuten helpen je in contact te komen met je gevoel en leren je hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Lees meer over haptotherapie.

© 2020 Solvo B.V.