Over Posttraumatische stressstoornis (PTSS)

Wat betekent PTSS?

PTSS staat voor posttraumatische stressstoornis. Het is een psychische aandoening die veroorzaakt wordt doordat je een traumatische gebeurtenis meemaakt. Iemand met PTSS beleeft de gebeurtenis keer op keer en blijft steeds terugdenken aan dat ene moment. Het herbeleven van de gebeurtenis gebeurt tijdens de slaap in de vorm van nachtmerries of overdag in de vorm van flashbacks.

PTSS ontstaat door een bijna-doodervaring, verkrachting, ernstig geweld, het meemaken van een oorlog of een andere nare gebeurtenis. De ervaring was zo intens dat deze niet (goed) verwerkt is. Lees ook eens het artikel over PTSS op stressplein.eu.

Symptomen van PTSS zijn:

  • Angst
  • Herbeleving
  • Nachtmerries
  • Slaapproblemen
  • Vermijding

Chronische Posttraumatische Stressstoornis

Als de posttraumatische stressstoornis drie maanden of langer aanwezig is, noemen we dit een chronische posttraumatische stressstoornis. Dit is vaak het resultaat als je niet onder behandeling bent geweest voor de stoornis. Je kunt er dan nog jarenlang last van hebben. 

Kenmerken PTSS in dagelijks leven

Bij PTSS voel je je hulpeloos en krijg je het gevoel dat alle zekerheid en veiligheid van je afgepakt is.

Mensen die lijden aan PTSS vermijden activiteiten die ook maar enigszins te maken hebben met hun traumatische ervaring. Iemand die bijna verdronken is zal niet zo gauw een stukje varen en iemand die betrokken is geweest bij een verkeersongeluk zal drukke wegen in de toekomst eerder vermijden.

Bij een traumatische ervaring met een bepaald persoon treedt ook angst op. Je denkt vaak aan hem of haar op een negatieve manier en je raakt in paniek als je diegene tegenkomt. Ook bij mensen die hetzelfde uiterlijk hebben of dezelfde trekjes vertonen borrelt angst op.

PTSS test

Er staan verschillende tests op internet die je in kunt vullen om erachter te komen of jij PTSS hebt. Deze tests geven geen garantie, maar geven wel een goede indicatie. Raadpleeg een arts als je denkt dat jij PTSS hebt.

Posttraumatische Stressstoornis behandeling

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij een PTSS-behandeling. Het is belangrijk om een goede psycholoog of therapeut in te schakelen.

EMDR-therapie

Bij EMDR-therapie haalt de cliƫnt de traumatische gebeurtenis terug en vertelt deze in detail. Vervolgens zorgt de therapeut voor afleidende bewegingen. Dit helpt om de gebeurtenis makkelijker te verwerken.

Traumagerichte psychotherapie

Een psychotherapeut helpt om de nare gebeurtenis te bespreken in een veilige, vertrouwde omgeving. Samen met de therapeut oefen je een situatie waarin je je angstig voelt. Bij traumagerichte psychotherapie leer je te ontspannen bij situaties waarin je normaal angstgevoelens krijgt. Sommige psychotherapeuten op solvo zijn gespecialiseerd in de behandeling van PTSS.

Medicijnen bij PTSS

Medicijnen dienen enkel als ondersteuning bij EMDR-therapie of psychotherapie. Soms schrijft de arts antidepressiva voor.

PTSS en honden

Een PTSS-hulphond is een hulphond die mensen met PTSS helpt in het dagelijks leven. De hulphond herkent nachtmerries en maakt het baasje wakker tijdens een herbeleving. Verder herkent de hond stress in fysieke uitingen en leert zo om zijn baas weg te halen uit stressvolle situaties.

PTSS

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 15-11-2017