Fobieën

Wat zijn fobieën?

Fobieën vallen onder de angststoornissen. Een fobie is een erge angst voor een object of situatie.

Lees meer →
Psycholoog bij fobieën

Een psycholoog kan helpen fobieën op te lossen of minder erg te maken. Als je bij de psycholoog komt krijg je eerst een intakegesprek, waarna een behandelplan wordt opgesteld. Meestal bestaat dit behandelplan uit een aantal afspraken met de psycholoog. Deze kan dan verschillende therapieën toepassen zoals exposure en cognitieve therapie. Bij exposure word je geleidelijk blootgesteld aan je angst. Bij cognitieve therapie helpt de psycholoog je om je gedachten om te vormen tot andere gedachten.

Zoek meer Psychologen

Psychiater bij fobieën

Soms ga je met een fobie naar een psychiater. Dit gebeurt als de fobie vrij ernstig is. De psychiater zal eerst luisteren naar je verhaal. Daarna zijn verschillende soorten therapie mogelijk. De psychiater kan bij een fobie ook medicijnen voorschrijven, in tegenstelling tot een psycholoog. Soms worden antidepressiva voorgeschreven, die slik je dan voor een bepaalde periode. Er zijn ook nog andere medicijnen die de psychiater soms voorschrijft bij fobieën.


Psychotherapeut bij fobieën

Een psychotherapeut kan je ook helpen bij fobieën. Dit gebeurt door middel van verschillende soorten therapieën. Een psychotherapeut geeft vaak intensievere therapie dan een psycholoog. Je zult eerst een intakegesprek krijgen, waarna de behandeling begint.


Laatst gewijzigd: 12-4-2019
© 2020 Solvo B.V.