Over Psycho-educatie

Wat is psycho-educatie?

Als je last hebt van psychische klachten of wanneer er een psychische stoornis bij jou of een van naasten is gediagnosticeerd dan roept dat vaak allerlei vragen op. Psycho-educatie is een behandelvorm waarbij vooral informatie wordt gegeven over psychische klachten. Hierdoor vergroot je het begrip van en de kennis over je klachten en leer je hier beter mee om te gaan. Psycho-educatie is zowel geschikt voor je familie of partner als voor jezelf.

Wat leer je tijdens psycho-educatie?

Tijdens psycho-educatie biedt een therapeut betrouwbare informatie. De volgende onderwerpen worden vrijwel altijd behandeld:

  • Wat houdt de psychische stoornis in?
  • Wat is de oorzaak van de stoornis?
  • Wat kun je veranderen en wat niet?
  • Hoe beïnvloedt de stoornis jou en je omgeving?
  • Hoe kun je met de stoornis omgaan?
  • Op welke manier kunnen mensen jou ondersteunen?

Afhankelijk van de stoornis waarover je leert tijdens de psycho-educatie komen ook andere thema’s aan bod. Als iemand last heeft van psychoses is het bijvoorbeeld nuttig om te weten hoe je een psychose kunt herkennen en voorkomen. Bij stoornissen die met medicatie behandeld kunnen worden leer je welke medicijnen een psychiater jou kan voorschrijven en welke gevolgen het kan hebben als je deze medicijnen niet volgens voorschrift inneemt.

Vaak krijg je als onderdeel van de psycho-educatie een aantal opdrachten. Zo ga je thuis aan de slag met de stoornis en leer je vaardigheden aan waardoor je beter met de stoornis om kunt gaan of een ander beter kunt ondersteunen. 

Welke vormen van psycho-educatie kun je volgen?

Psycho-educatie kun je bij een therapeut volgen, maar ook zelfstandig vanuit huis. Tijdens een zelfstandige cursus werk je met een lespakket dat je bij een therapeut of instelling hebt verkregen. Soms heb je tijdens zelfstandige psycho-educatie online contact met een therapeut.

Wanneer je ervoor kiest om naar een therapeut te gaan voor psycho-educatie, kun je vaak kiezen tussen individuele psychotherapie (eventueel samen met familie of je partner) of psychotherapie in groepsverband. Tijdens groepstherapie ontmoet je andere mensen die dezelfde stoornis hebben of naasten van mensen met een stoornis. Hierbij leer je niet alleen van de therapeut, maar ook van elkaars ervaringen.

De duur van psycho-educatie verschilt per stoornis, maar ook per persoon. Vaak wordt psycho-educatie gecombineerd met een andere vorm van behandeling zoals cognitieve gedragstherapie. 

Deze tekst is gecontroleerd door Saskia Lamers van L-psychology

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 17-5-2017
© 2022 Solvo B.V.