Over Ontspanningstherapie (adem- en ontspanningstherapie)

Wat is ontspanningstherapie?

Ontspanningstherapie is een alternatieve methode die zich richt op de bewustwording van mentale en fysieke spanningen en hoe je daarmee moet omgaan. Vaak combineren praktijken ademtherapie en ontspanningstherapie, in dat geval helpt de therapeut ook bij het bewust worden van ademhaling. Adem- en ontspanningstherapie richt zich op herstel van de verstoorde balans tussen spanning en ontspanning en daaruit voortvloeiende klachten. Lees ook eens het artikel over ontspanningsoefeningen voor tussendoor op stressplein.eu.

Wat gebeurt er bij ontspanningstherapie?

Bij ontspanningstherapie leer je door oefeningen bewust omgaan met spanning. Deze ontspanningsoefeningen gebeuren staand, liggend of zittend, zijn heel toegankelijk en in principe door iedereen gewoon thuis uit te voeren. Samen met een therapeut zoek je naar een bepaalde oefeningen waarbij je ontspant. Soms maakt de therapeut gebruik van manuele technieken. Deze handtechnieken dragen bij aan bewustwording van houding, adem en spanning in het lichaam. Tijdens een proefbehandeling van enkele sessies onderzoekt de therapeut hoeveel de klachten daadwerkelijk gerelateerd zijn aan spanning. Indien klachten verminderen door ontspanning leer je hoe je voortaan bewuster omgaat met spanning en spanningsproblemen.

Na de proefbehandelingen volgt een evaluatie. Indien je tevreden bent over het proces en de behandelingen aanslaan, bepaal je of er vervolgbehandelingen nodig zijn.

Wanneer ontspanningstherapie?

Ontspanningstherapie is mogelijk bij de volgende klachten:

  • Psychische problemen
  • Spanningsklachten
  • Functionele klachten
  • Medische klachten

Psychische problemen

Psychische problemen hebben verschillende oorzaken, bijvoorbeeld langdurige stress en overgevoeligheid. Psychische klachten beïnvloeden de manier van denken en soms ook de manier van ademhaling. Adem- en ontspanningstherapie kan helpen bij angstklachten, paniekaanvallen, fobieën, depressie en traumaverwerking.

Spanningsklachten

Spanningsklachten uiten zich vaak in lichamelijke- en psychische problemen. Het functioneren gebeurt onder een te hoge spanning waardoor stress ontstaat. Bij klachten als vermoeidheid, hoofdpijn, hyperventilatie en concentratieproblemen kan ademhaling- of ontspanningstherapie helpen.

Functionele klachten

Functionele klachten hinderen activiteiten in het dagelijks leven. Deze klachten zijn vaak aan de schouders, rug of nek. Enkele voorbeelden van functionele klachten zijn: houdingsproblemen, ademhalingsproblemen, stemproblemen, whiplash en RSI-klachten.

Medische klachten

Mensen met medische klachten zijn vaak vermoeider dan gezonde mensen. In sommige gevallen helpt adem- en ontspanningstherapie om zowel psychisch als fysiek beter te ontspannen waardoor klachten afnemen. Denk aan klachten als dementie, ziekte van Parkinson, MS en hart- en longproblemen.

Vergoeding ontspanningstherapie

De aanvullende verzekering van veel zorgverzekeraars biedt vaak volledige of een gedeeltelijke vergoeding voor de behandeling van adem- en ontspanningstherapie. Deze behandelingen vallen niet onder het verplicht eigen risico, maar onder een vergoeding voor complementaire geneeskunde.

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 1-7-2020