Anusfistel

Een anusfistel is een kleine doorgang tussen de endeldarm en de huid rondom de anus. Deze ontstaat meestal na een ontsteking van bijvoorbeeld een klier in de anus. Een fistel bij de anus kan ook ontstaan bij ontstekingsziekten zoals de ziekte van Crohn. Vaak komt er uit de doorgang pus, vocht, lucht of ontlasting. Een anusfistel kan pijn doen. Meestal groeit een anusfistel niet vanzelf dicht.

Lees meer →
Proctologie bij Anusfistel

De proctoloog is een chirurg gespecialiseerd in problemen bij de anus en endeldarm. Deze specialist doet eerst een anamnese en lichamelijk onderzoek om de diagnose te stellen. Vervolgens wordt een fistel bij de anus meestal behandeld met een operatie, die de proctoloog uitvoert. Soms zijn voor deze operatie nog verschillende onderzoeken nodig om de fistel beter in beeld te brengen, zoals een echo of MRI-scan. Hiervoor zal de proctoloog je doorverwijzen naar een radioloog.

Tijdens de operatie legt de proctoloog de anusfistel open of snijdt hij deze weg, zodat deze kan genezen. Een vrij nieuwe behandeling is het dichtbranden van de fistel met een laser. Als de fistel te veel door de anusspier heen loopt, wordt er soms eerst een draad (seton) in de fistel aangebracht, die ervoor zorgt dat deze open blijft. Vervolgens voert de proctoloog een andere behandeling uit. Hij kan bijvoorbeeld een bepaald middel in de anusfistel aanbrengen zodat de fistel dichtgroeit. De fistel dichtmaken met hechtingen, een stukje weefsel of een plug is een andere mogelijkheid. Het ligt aan jouw situatie welke behandeling geschikt is.


Laatst gewijzigd: 15-8-2018