Over Rubberbandligatie

Wat is rubberbandligatie?

Rubberbandligatie is de meest gebruikte methode om aambeien te verwijderen. Andere benamingen zijn ligatie volgens Barron, Barronse ligatuur of elastiekjes behandeling. Bij deze behandeling wordt de aambei afgekneld met een elastiekje. Na enkele dagen zal het slijmvlies afsterven en loslaten. Op de plek van de aambei ontstaat dan een litteken.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

Rubberbandligatie is een poliklinische behandeling. Dit betekent dat je na de ingreep weer naar huis mag. De behandeling vindt plaats zonder narcose en duurt ongeveer tien minuten. De specialist zal met een kijkbuisje de anus in gaan en het laatste stukje van de endeldarm en het anale kanaal bekijken. Als de specialist een aambei vindt, zal hij deze opzuigen met een zuiginstrument dat via hetzelfde kijkbuisje wordt ingebracht. Vervolgens knelt hij het slijmvlies af met een elastiekje. De afgebonden aambei sterft binnen tien dagen af. Het afgestorven weefsel en het elastiekje verlaten het lichaam met de stoelgang. Als de klachten nog niet verdwenen zijn, of als je veel of grote aambeien hebt, is soms een tweede of derde behandeling nodig. Deze vindt meestal na zes weken plaats.

Herstel na de behandeling

Na de behandeling mag je direct naar huis. Het is raadzaam om iemand mee te nemen die je naar huis begeleidt. De eerste dagen kun je kramp krijgen in de onderbuik en een zwaar drukkend gevoel hebben bij de anus. Deze klachten zijn te verhelpen met een lauwe douche of bad. Ook mag je paracetamol nemen. Sommige mensen verliezen wat bloed bij de ontlasting. Als je veel bloed verliest, hevige pijn hebt of niet kunt plassen, moet je contact opnemen met je specialist. Binnen één à twee dagen kun je de dagelijkse werkzaamheden weer hervatten. Het is verstandig om gedurende twee tot drie weken niet te sporten, zwaar te tillen of lang te staan.

Deze tekst is gecontroleerd door Charlotte Molenaar, chirurg-proctoloog bij Proctos Kliniek.

Rubberbandligatie

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 5-2-2018