Borstoperatie (mammachirurgie)

Wat is een borstoperatie?

Bij een borstoperatie wordt de borst, ook wel de mamma genoemd, geopereerd. Er bestaan verschillende borstoperaties, namelijk:

Lees meer →
Plastisch chirurg bij een borstoperatie

De plastisch chirurg speelt een grote rol bij een borstlift, borstvergroting, borstverkleining,  borstreconstructie en tepelreconstructie. Deze specialist informeert jou vooraf over de mogelijkheden van de verschillende operaties. Vervolgens voert de plastisch chirurg de gekozen behandeling uit.

Bij een borstvergroting zal de plastisch chirurg een implantaat plaatsen. Als je een borstverkleining wil, haalt deze specialist een deel van het klierweefsel en de huid weg. Bij een borstlift wordt de borst strakker gemaakt. Na een amputatie door borstkanker kan de arts de borst met protheses of eigen weefsel reconstrueren, waarna hij een tepelreconstructie kan doen. Na alle operaties controleert de plastisch chirurg of de genezing goed verloopt.


Chirurg bij een borstoperatie

De chirurg speelt een grote rol bij een borstamputatie of borstsparende operatie bij borstkanker. Eerst bespreekt deze specialist samen met andere artsen jouw situatie. Vervolgens zal de chirurg jou informeren over de operatie die het meest geschikt is voor jou. Ook kun je jouw voorkeuren voor de operatie bespreken.

De chirurg is ook degene die de borstamputatie of borstsparende operatie uitvoert. Hij haalt een deel van of de hele borst weg. Soms werkt hij samen met een plastisch chirurg om direct een borstreconstructie te doen. Na de operatie kom je op controle bij de chirurg. Die controleert dan of de wond goed geneest en geeft je informatie over de uitslagen van het lab. Bovendien kan de chirurg je informeren over eventuele vervolgbehandelingen bij borstkanker.


Fysiotherapeut bij een borstoperatie

Na een borstoperatie bij borstkanker kun je je arm of schouder soms minder goed bewegen of heb je pijn. Ook kan zwelling (oedeem) ontstaan. De fysiotherapeut kan hierbij helpen. Hij geeft je oefeningen die ervoor zorgen dat je sneller herstelt en geen bewegingsbeperking krijgt. Soms zal je voor langere tijd onder behandeling van een fysiotherapeut blijven.


Huidtherapeut bij een borstoperatie

Een huidtherapeut wordt soms ingeschakeld na een borstoperatie bij borstkanker. Deze specialist kan bijvoorbeeld helpen bij stijfheid, zwelling of pijn. Ook kan de huidtherapeut littekenweefsel versoepelen. Bij beide behandelingen past de huidtherapeut speciale massagetechnieken toe.


Psycholoog bij een borstoperatie

Een borstoperatie, vooral bij borstkanker, kan psychisch erg zwaar zijn. Op het moment dat jij aangeeft dat je psychische hulp wil, kom je terecht bij een psycholoog. Tijdens een aantal afspraken helpt de specialist jou om de gebeurtenissen te verwerken.


Verpleegkundige bij een borstoperatie

De verpleegkundige is veel betrokken voor, tijdens en na de borstoperatie. Eerst zal je voorlichting krijgen over de operatie. Deze specialist vult soms met jou vragenlijsten in en maakt je klaar voor de operatie. Bovendien kan de verpleegkundige jouw vragen beantwoorden en je bijstaan als je het moeilijk hebt. De verpleegkundige doet verschillende andere dingen na de operatie, zoals het verzorgen van de wond, meten van de bloeddruk, verwijderen van een drain of weghalen van wondvocht. Bovendien krijg je adviezen voor thuis. Bij de controleafspraak met de chirurg is de verpleegkundige vaak ook aanwezig. De verpleegkundige voert soms een tepelreconstructie uit door middel van een tatoeage.


Laatst gewijzigd: 3-4-2019
© 2021 Solvo B.V.