Over Borstlift

Wat is een borstlift?

Een borstlift is een chirurgische ingreep om hangende borsten te verhelpen. Hangende borsten kunnen onder andere ontstaan door gewichtsverlies, zwangerschap of huidveroudering. Bij een borstlift verwijdert een plastisch chirurg overtollige huid van de borst en plaatst de tepel en het borstweefsel hoger. Het verschil met een borstverkleining is dat er bij een borstlift geen vetweefsel wordt weggehaald.

Hoe gaat een borstlift in zijn werk?

Een borstlift vindt plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer een tot twee uur. Bij de meest gebruikte borstliftmethode maakt de plastisch chirurg drie sneden in de borst: één rond de tepelhof, één verticaal naar beneden en één horizontaal in de borstplooi (onder de borst). Deze methode wordt ook wel ‘ankermethode’ genoemd. Het litteken dat overblijft heeft namelijk de vorm van een anker.

De plastisch chirurg maakt de huid los van het onderliggend weefsel. Overtollig huid wordt verwijderd en de tepel wordt naar boven verplaatst. Vervolgens worden de sneden gehecht met gedeeltelijk oplosbare hechtingen. De overige hechtingen worden er na ongeveer een tot twee weken uit gehaald. Vaak worden er tijdens de operatie ook drains aangebracht. Dit zijn slangetjes die overtollig wondvocht afvoeren. Deze blijven enkele dagen zitten en worden weer verwijderd als er bijna geen wondvocht meer vrijkomt. Na de operatie worden de borsten afgedekt met verband ter ondersteuning en bescherming.

Na de borstlift

De dagen na de borstlift zullen de borsten gezwollen en pijnlijk aanvoelen. Het behandelde gebied zal blauw verkleuren en de littekens kunnen rood en opgezwollen zijn. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam en neemt vanzelf af. Om de wondgenezing te bevorderen, wordt aangeraden om tot zo’n zes weken na de operatie een sportbeha te dragen, geen kracht te zetten met de borstspieren en geen dingen boven het hoofd te tillen. Na ongeveer twee tot drie maanden zijn de borsten helemaal hersteld.

Complicaties van een borstlift

Elke chirurgische ingreep brengt risico’s en complicaties met zich mee. De volgende complicaties zijn mogelijk bij een borstlift:

  • Een infectie
  • Nabloeding
  • Minder gevoel in de tepel en de huid
  • De wond gaat weer open (wonddehecentie)
  • Ophoping van bloed onder de huid (hematoom)
  • Negatieve reactie op de narcose, zoals bijwerkingen of een allergische reactie

De kans op complicaties is klein. Om de risico’s te beperken is het belangrijk om de instructies van je arts goed op te volgen.

Kosten en vergoeding van een borstlift

Een borstlift wordt gezien als een cosmetische behandeling en wordt daarom niet vergoed door de zorgverzekering. Een borstverkleining wordt daarentegen, onder voorwaarden, wel vergoed vanuit de basisverzekering.

Borstlift

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 24-1-2018