Over Ooglaseren

Wat is ooglaseren?

Ooglaseren is een manier om oogafwijkingen te corrigeren. Oogafwijkingen ontstaan doordat de ooglens invallend licht te sterk of te zwak af laat buigen richting het netvlies. Lenzen of een bril kunnen dit buiten het oog zelf corrigeren, maar een ooglaserbehandeling corrigeert het oog zelf . Het bovenste laagje van het hoornvlies, het epithelium, kan zich na een beschadiging of verandering snel herstellen. Omdat dit niet geldt voor de binnenste laag van het hoornvlies, is dit de ideale plek voor een aanpassing om zo permanent het zicht te verbeteren. Een laser vervormt deze laag totdat het oog het binnenkomende licht precies goed doorlaat. Deze behandeling kent verschillende manieren: LASIK, LASEK of SMILE.

LASIK

LASIK, wat staat voor Laser Assisted In-situ Keratomileusis, is de meest toegepaste ooglasermethode. Na een verdoving maakt de oogarts met een laser of microkeratoom (een speciaal voor het oog ontwikkeld chirurgisch instrument) een flapje in het hoornvlies. Na het omklappen van dit flapje vervormt een laser de onderliggende laag, zodat de oogafwijking verdwijnt. Na het laseren klapt de oogarts het flapje terug, waarna het weer vast kan groeien. Na een LASIK-behandeling is het zicht na 24 uur meestal goed genoeg om een normaal leefritme op te pakken en na 6 weken weer helemaal stabiel.

PRK (LASEK)

PRK staat voor Photo Refractive Keratectomy en wordt ook wel LASEK genoemd. Het was vroeger de meest gebruikte ooglasermethode, voordat LASIK de koppositie overnam. Bij PRK laat de oogarts het bovenste, zichzelf herstellende laagje van het hoornvlies oplossen in alcohol. Daarna corrigeert een laser de oogafwijking, waarna het epithelium weer terug moet groeien. Omdat het teruggroeien enige tijd in beslag neemt, duurt het doorgaans een week voordat men na een PRK-behandeling het normale leefritme weer op kan pakken. Ondanks het feit dat het herstel bij PRK langer duurt dan bij LASIK, passen oogartsen nog steeds PRK-behandelingen toe. PRK is namelijk bij uitstek geschikt voor personen met een hoornvlies dat niet dik genoeg is voor LASIK. Ook is het goedkoper en is de kans op droge ogen na de operatie minder groot.

SMILE

SMILE, wat staat voor Small Incision Lenticular Extraction, is de nieuwste veelgebruikte ooglasermethode. Een speciale laser creëert een dun schijfje onder het epithelium. Nadat deze laser ook een klein sneetje in het epithelium zelf heeft gemaakt, verwijdert de oogarts het schijfje door dit sneetje met een speciale pincet. Het laseren zelf en het herstel zijn bij SMILE minder langdurig dan bij LASIK of PRK. Ook is het de ingreep met de minst grote kans op droge ogen na de behandeling. Wel is SMILE in zijn nieuwheid nog niet in staat tot dezelfde precisie als LASIK. Daarnaast kan het nog geen plus-sterktes corrigeren.

Ooglaseren

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 15-11-2017
© 2022 Solvo B.V.