Over Avastin, Lucentis of Eylea injectie in het oog

Wat is een Avastin, Lucentis of Eylea injectie in het oog?

Avastin (Bevacizumab), Lucentis (Ranibizimab) en Eylea (Aflibercept) zijn vaatgroeiremmende middelen. Een injectie in het oog met Avastin, Lucentis of Eylea remt dus de vaatgroei. Het remmen van de vaatgroei is nodig bij het ontstaan van abnormale nieuwe bloedvaten of lekkage van de bloedvaten in het oog. Dit leidt op termijn tot afname van het gezichtsvermogen waardoor lezen, TV-kijken en het herkennen van gezichten lastig of zelfs onmogelijk wordt.

Er zijn allerlei redenen waardoor er in het lichaam bloedvaten gaan lekken of nieuwe bloedvaten ontstaan. De stof VEGF (Vascular Endothelial Growth Factor) speelt hierbij een belangrijke rol. Het stimuleert de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes en bevordert lekkage van bloedbestanddelen uit de bloedbaan. Dit is juist niet de bedoeling. Door het injecteren van vaatgroeiremmers zoals Avastin, Lucentis of Eylea blokkeer je de werking van VEGF in het oog waardoor nieuwe vaatvorming en vaatlekkage afnemen.

Wanneer krijg je een Avastin, Lucentis of Eylea injectie in het oog?

Een injectie in het oog met Avastin, Lucentis of Eylea kan nuttig zijn bij leeftijdsgebonden natte maculadegeneratie (AMD), diabetische retinopathie (suikerziekte), een vaatafsluiting (occlussies), chronische uveïtis (inwendige oogontsteking), myopie (hoge bijziendheid) of neovasculair glaucoom. Behandeling met Avastin, Lucentis of Eylea gebeurt altijd door een oogarts.

Bij de meeste mensen zal door deze injecties het zicht stabiliseren of zelfs verbeteren. In het geval van macula-oedeem dient de injectie vooral tot het verminderen van het oedeem waardoor een laserbehandeling mogelijk wordt. De werking tussen Avastin, Lucentis en Eylea is verschillend. Avastin en Lucentis blokkeren de vaatmoleculen. Eylea vangt het stofje VEGF.

Hoe werkt een Avastin, Lucentis of Eylea injectie in het oog?

Op de dag van de injectie mag je in principe normaal eten en met eventueel medicijngebruik (inclusief oogdruppels) hoef je niet te stoppen tenzij je specialist anders adviseert. Voorafgaand aan de injectie krijg je verdovende druppels. Het oog zelf wordt opengehouden met een kokertje. De verdovende druppels zorgen ervoor dat de injectie zelf geen pijn doet. Het inspuiten van Avastin, Lucentis of Eylea gebeurt met een dun naaldje dat in de glasvochtruimte (achter de ooglens) van het oog geprikt wordt. Na de behandeling krijg je nog wat ooggel op het oog en dan mag je naar huis. Deze behandeling moet waarschijnlijk drie tot zes keer herhaald worden met tussenpozen van vier weken. Overleg de vervolgafspraken met je specialist.

Bijwerkingen van een Avastin, Lucentis, Eylea injectie in het oog?

Hoewel Avastin, Lucentis en Eylea getest en veilig zijn, bestaat er bij geneesmiddelen altijd een kans op bijwerkingen. Bij een injectie met Avastin, Lucentis of Eylea is deze kans zeer klein. Mogelijke bijwerkingen zijn infectie, bloedingen, staar, hoge oogdruk en netvliesloslating. Hierdoor kan het gezichtsvermogen afnemen of blindheid ontstaan. Indien het oog in de dagen na de ingreep geïrriteerd aanvoelt, pijn doet, rood oogt of als je wazig ziet of overgevoelig bent voor licht, is het verstandig om direct contact op te nemen met je specialist. De injecties werken helaas niet bij iedereen even goed.

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 16-5-2017
© 2021 Solvo B.V.