Kanker

Wat is kanker?

Bij kanker is er sprake van een ongecontroleerde deling van lichaamscellen. Deze cellen kunnen niet stoppen met delen en vormen samen vaak een zwelling, ook wel tumor genoemd. 

Lees meer →
Oncoloog bij kanker

De oncoloog houdt zich voornamelijk bezig met de behandeling van kanker door medicijnen (chemotherapie, immunotherapie, doelgerichte therapie, hormonale therapie). Deze medicijnen hebben tot doel om de kanker te genezen, de symptomen te verlichten of om de levensduur te verlengen wanneer genezing niet meer mogelijk is. Voor de behandeling van de kanker is de oncoloog de hoofdbehandelaar. Om de kanker te behandelen met medicijnen in combinatie met bestralingen of chirurgische behandelingen, werkt de oncoloog samen met de andere specialisten in het multidisciplinair team.


Anesthesioloog bij kanker

De anesthesioloog is verantwoordelijk voor de pijnbestrijding voor, tijdens en na operaties om kanker te behandelen. Ook bij behandelingen en ingrepen die buiten de operatiekamer plaatsvinden, maar zo belastend zijn dat anesthesie nodig is, is de anesthesioloog betrokken.


Dermatoloog bij kanker

Een dermatoloog behandelt verschillende soorten huidkanker: basaalcelcarcinoom, melanoom, merkelcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom.


Diëtist bij kanker

Kanker is een ziekte die veel van je lichaam eist. Door de behandeling kan je smaak veranderen en kun je last hebben van misselijkheid, waardoor je eetlust mogelijk minder wordt. Echter heeft je lichaam juist tijdens het behandelen van kanker meer energie en voedingsstoffen nodig. Een diëtist die gespecialiseerd is in oncologie  kan je hierover adviseren. De diëtist kan je zowel voorafgaand, tijdens, als na de behandeling adviseren over je voeding.

Zoek meer Diëtisten

Fysiotherapeut bij kanker

Een gespecialiseerde oncologiefysiotherapeut kan je behandelen voor de klachten die je hebt als gevolg van de behandeling tegen kanker. De fysiotherapeut richt zich hierbij enerzijds op het behandelen van klachten die een belemmering vormen voor het dagelijks functioneren, zoals pijn, stijfheid, spanningsklachten en bewegingsbeperking. Anderzijds richt de behandeling zich op het verbeteren van je spierkracht en conditie, zodat jij je zo goed mogelijk voelt en beter in staat bent om de behandeling(en) tegen kanker te ondergaan.


MDL-arts bij kanker

Een MDL-arts behandelt onder andere slokdarmkanker, maagkanker, alvleesklierkanker, galwegkanker, leverkanker, darmkanker en anuskanker.


Oefentherapeut bij kanker

Ook een oefentherapeut kan zich specialiseren in het behandelen van mensen met kanker. De oefentherapeut helpt je om, na de behandeling van kanker, weer zo functioneel mogelijk te kunnen bewegen zonder onnodige belasting van bepaalde lichaamsdelen.


Plastisch chirurg bij kanker

Door het behandelen van kanker kan er verlies of verstoring plaatsvinden van vorm of functie van een deel van je lichaam. De plastisch chirurg is erin gespecialiseerd om, indien mogelijk, dit lichaamsdeel te reconstrueren. Kankersoorten waarbij een reconstructie nodig en mogelijk kan zijn, zijn borstkanker, huidkanker, kanker van de weke delen, urologische tumoren en gynaecologische tumoren.


Radioloog bij kanker

De radioloog houdt zich bezig met beeldvormend onderzoek, zoals röntgenfoto’s, MRI-scans, CT-scans, echo’s en mammografieën. Met het beeldvormend onderzoek helpt de radioloog om de juiste diagnose te stellen, de juiste behandeling te bepalen en het effect van behandelingen te controleren. Daarnaast voert de radioloog ook puncties en biopsieën uit om te bepalen of een tumor goedaardig of kwaadaardig is. Ook kan de radioloog radiofrequente en microwave ablaties uitvoeren, om daarmee lokaal inwendig de kanker te behandelen door de kankercellen weg te branden.


Laatst gewijzigd: 30-6-2020
© 2022 Solvo B.V.