Over Slaaptherapie

Wat is slaaptherapie?

Slaaptherapie, ook wel slaapoefentherapie genoemd, is een behandeling tegen slaapproblemen. Je kunt hierbij denken aan problemen met inslapen, doorslapen of te vroeg wakker worden. Daarnaast wordt slaaptherapie door een gecertificeerde oefentherapeut gegeven. Tijdens de therapie verbeter je de hoeveelheid slaap die je krijgt en de kwaliteit ervan. Voor slaaptherapie is geen verwijsbrief van de huisarts nodig.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

Slaaptherapie begint met een intake. Tijdens de intake worden de klachten verhelderd. Hierbij krijg je inzicht in wat de oorzaken zijn van je slapeloosheid. Tijdens de eerste sessie stel je een doel voor jezelf en maak je samen met de therapeut een plan om dit doel te bereiken. Dit plan is bedoeld om de vicieuze cirkel van slaapproblemen te doorbreken.

De therapie richt zich op het doorbreken van de 24 uursvisie. De 24 uursvisie houdt in dat problemen die zich overdag voor doen ‘s nachts slaapproblemen veroorzaken. Deze slechte nachtrust veroorzaakt weer problemen overdag. Om de vorderingen van de therapie bij te houden vul je tijdens de therapie een aantal vragenlijsten in. Zo kun je inzien of je op de goede weg bent naar je doel en of je plan genoeg effect heeft.

Slaaptherapie zelf bestaat zowel uit praat- als oefensessies. Tijdens de praatsessie neem je tips door om beter te kunnen slapen. Tijdens de oefensessies ga je zelf aan de slag met praktische handvatten, oefenstof en gevoelservaringen. Door de tips en oefeningen slaap je mogelijk beter, waardoor je ook in het dagelijks leven beter zult functioneren. 

Slaaptherapie

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 15-11-2017