Over Oefentherapie (Mensendieck en Cesar)

Wat is oefentherapie?

Oefentherapie is een paramedische behandelmethode die zich richt op het aanleren van gezond beweeggedrag. De therapie gaat uit van het idee dat veel lichamelijke klachten ontstaan door een verkeerd houdings- en bewegingspatroon. Doel van oefentherapie is dat de cliënt zelf ervaart wat de invloed van bewegen op de klachten is en daardoor anders en beter leert bewegen.

Oefentherapie Cesar/Mensendieck bestaat uit mobiliserende, stabiliserende en spierversterkende oefeningen die gemakkelijk in het dagelijkse leven kunnen worden toegepast. De therapie wordt afgestemd op de persoonlijke situatie. Lees meer over wat oefentherapie is. 

Verschil tussen oefentherapie en fysiotherapie

Oefentherapie lijkt in grote lijnen op fysiotherapie, met als belangrijkste verschil dat een oefentherapeut bij een klacht altijd teruggaat naar de basis: waar komt die klacht vandaan? Hij betrekt daarbij de houding en het bewegingsgedrag van de cliënt. De behandeling bij een oefentherapeut richt zich uiteraard op het oplossen van de klacht, maar vanuit een breder perspectief. Dat wil zeggen dat de cliënt anders zal gaan leren bewegen - de kans dat de klacht weer terugkomt is dan ook minimaal. Binnen de oefentherapie zijn twee disciplines: Mensendieck en Cesar.

Verschil tussen Cesar en Mensendieck

Cesartherapie komt voort uit Mensendieck. De naamgever, Marie Cesar, was een leerling van Bess Mensendieck. Cesar vond de door Mensendieck uitgedachte oefentherapie te statisch en ontwikkelde een eigen versie, waarin de oefeningen in een bepaald ritme worden uitgevoerd. Omdat er verder nauwelijks verschillen tussen Cesar en Mensendieck zijn, wordt tegenwoordig de overkoepelende term 'oefentherapie' gebruikt.

Oefentherapie bij zwangerschap

Onder invloed van zwangerschapshormonen ontwikkelen veel vrouwen bekkeninstabiliteit. Hierdoor word je beperkt in je bewegingen. Oefentherapie kan helpen bij bekkeninstabiliteit door het aanleren van lichtere bewegingen en het versterken van het bekken.

Oefentherapie bij kinderen

Ook kinderen kunnen baat hebben bij oefentherapie. De behandeling van kinderen is spelenderwijs. Oefentherapie kan helpen wanneer je kind last heeft van:

  • Moeite met schrijven
  • Een motorische achterstand bij het sporten
  • Onhandigheid tijdens het bewegen

Doorverwijzing bij oefentherapie

Als je oefentherapie wil volgen, heb je hier geen doorverwijzing van de huisarts voor nodig. Je kunt dus zelf een oefentherapeut uitzoeken die bij jou past, bijvoorbeeld via solvo.

In principe wordt oefentherapie voor volwassenen niet vergoed vanuit de basisverzekering, behalve bij medische indicaties of bepaalde chronische aandoeningen. Oefentherapie Cesar/Mensendieck wordt wel vergoed door je zorgverzekeraar als je aanvullend verzekerd bent. Check jouw polis om te kijken op hoeveel behandelingen je recht hebt.

Oefentherapie (Mensendieck en Cesar)

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 18-4-2017
© 2021 Solvo B.V.