Over Spanningshoofdpijn

Wat is spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn is een combinatie van meerdere soorten hoofdpijn. Spanningshoofdpijn ontstaat vaak door stress, vermoeidheid, hormonale factoren of een verkeerde lichaamshouding.

Er zijn twee verschillende varianten van spanningshoofdpijn: episodische spanningshoofdpijn en chronische spanningshoofdpijn. Bij meer dan vijftien dagen hoofdpijn per maand spreek je van de chronische vorm. Als je veel last hebt van hoofdpijn, is dat erg belemmerend. Je werk wordt erdoor bemoeilijkt maar ook in je privéleven kun je niet alles doen wat je wil. Sommige mensen ontwikkelen daardoor een depressie.

Vaak gaat spanningshoofdpijn gepaard met nekpijn, schouderpijn en misselijkheid.

Verschil tussen migraine en spanningshoofdpijn

Migraine wordt veroorzaakt door een korte ontregeling in de hersenstam. Bij spanningshoofdpijn ligt de oorzaak vaak niet in de hersenen. De symptomen van migraine verschillen van die van spanningshoofdpijn. Migraine verergert bij inspanning terwijl spanningshoofdpijn hetzelfde blijft.

Behandeling spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn kan behandeld worden met oefentherapie of fysiotherapie. De therapeut geeft oefeningen om beter te ontspannen. Andere behandelmogelijkheden bij spanningshoofdpijn zijn het masseren van nek en schouders of het nemen van pijnstillers, zoals paracetamol.   

Tips bij spanningshoofdpijn

Er is ook een aantal dingen die je zelf kan doen om klachten verminderen:

  • Zorg voor een goede nachtrust
  • Beweeg voldoende
  • Let op je werkhouding
  • Praat problemen uit
  • Neem pauzes tijdens het computeren

Bekijk ook eens het artikel over hoofdpijn op stressplein.eu.

Spanningshoofdpijn

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 22-10-2018
© 2021 Solvo B.V.