Hoofdpijn

Wat is hoofdpijn?

96% van de Nederlanders heeft regelmatig last van hoofdpijn.

Lees meer →
Neuroloog bij hoofdpijn

De neuroloog zal eerst met je in gesprek gaan om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van je klachten. Vervolgens wordt er algemeen lichamelijk en neurologisch onderzoek verricht. Afhankelijk van wat uit de onderzoeken naar voren komt, kan nog aanvullend onderzoek, zoals een MRI-scan of CT-scan, plaatsvinden. Zodra de neuroloog een diagnose heeft gesteld, wordt een behandelplan opgesteld. De neuroloog kan je medicijnen voorschrijven of doorverwijzen naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut of anesthesioloog.  


KNO-arts bij hoofdpijn

De KNO-arts kan je helpen als de oorzaak van je hoofdpijn in het keel-, neus- of oorgebied ligt. De meest voorkomende oorzaak van hoofdpijn die een KNO-arts behandelt is een neusbijholteontsteking. In eerste instantie schrijft de KNO-arts je medicijnen voor. Als de ontsteking niet minder wordt door de medicijnen, kan een operatie nodig zijn om de ontsteking, en dus ook de hoofdpijn, op te lossen.

Een scheve neus kan ook de oorzaak zijn van hoofdpijn. In dat geval voert de KNO-arts een septumcorrectie uit, om het neustussenschot recht te zetten en zo de hoofdpijn te behandelen.


Fysiotherapeut bij hoofdpijn

De fysiotherapeut kan helpen bij het behandelen van spanningshoofdpijn. Voor migraine en clusterhoofdpijn is fysiotherapie geen oplossing. De lichamelijke oorzaak van spanningshoofdpijn is een verhoogde spierspanning in de nek en hals. In de spieren bevinden zich dan vaak verhardingen die uitstralende pijn kunnen geven. De fysiotherapeut kan deze hoofdpijn behandelen met dry needling, triggerpointtherapie of myofeedback. Ook kunnen houdings- en bewegingscorrecties helpen bij het tegengaan van spanningshoofdpijn.

Zoek meer Fysiotherapeuten

Oefentherapeut bij hoofdpijn

Ook de oefentherapeut kan helpen bij het behandelen of voorkomen van spanningshoofdpijn. De oefentherapeut maakt je bewust van het verschil tussen spanning en ontspanning en helpt je de balans hierin te vinden. Hiervoor zijn verschillende oefeningen mogelijk. Als stress de oorzaak is van de spanningshoofdpijn, leert de oefentherapeut je bijvoorbeeld wat een goed ademhalingspatroon is en hoe je het beste met stress om kunt gaan. Ook kan de oefentherapeut je helpen bij het aannemen van een gezonde houding voor de schouders, hoofd, wervelkolom en nek. Je doet spierversterkende oefeningen voor de spieren die zorgen voor de gunstige houding, zodat de overbelaste, gespannen spieren kunnen ontspannen. 


Oogarts bij hoofdpijn

Hoofdpijn die gedurende de dag, na intensief lezen of werken met een beeldscherm, ontstaat, heeft vaak een oogheelkundige oorzaak. De oogarts kan nagaan of dit het geval is en hoe de hoofdpijn behandeld kan worden. De hoofdpijn kan worden opgelost door een bril, oogspieroefeningen of een operatie aan de oogspieren om de oogstand te corrigeren.


Psycholoog bij hoofdpijn

Een psycholoog kan je leren om te gaan met chronische hoofdpijnklachten en deze te accepteren. Je leert inzien welke factoren - zoals stress, stemmingsstoornissen en emoties - de hoofdpijn veroorzaken en hoe je deze factoren kan beïnvloeden, zodat de hoofdpijn verdwijnt of minder wordt. Een training die je hierbij helpt, is biofeedbacktraining. Deze training leert je om je eigen lichaamssignalen te herkennen en te beïnvloeden. Ook kan de psycholoog je ontspanningsoefeningen leren, om daarmee de hoofdpijn te verminderen of te verhelpen. 


Laatst gewijzigd: 30-6-2020
© 2021 Solvo B.V.