Over Poliep

Wat is een poliep?

Bij een poliep is er sprake van een zwelling of ´uitgroeisel´ van het slijmvlies. Poliepen kunnen overal ontstaan waar dit slijmvlies zit, zoals de darmen, oren, neus, baarmoeder(hals) en de stembanden. Poliepen hebben verschillende vormen en formaten, bijvoorbeeld bolvormig of paddenstoelvormig. Daarnaast is een poliep enkele millimeters tot centimeters groot. Meestal zijn poliepen goedaardig, ze vormen dan geen bedreiging voor de gezondheid.

De poliep kan pijnlijk zijn en na aanraking kan deze snel gaan bloeden.

Oorzaken poliep

Een poliep ontstaat door een verstoorde celdeling. Bij poliepen leidt een verstoorde celdeling tot de overmatige productie van cellen. Vaak is de oorzaak hiervan onbekend. In sommige gevallen speelt erfelijkheid een factor. Als er sprake is van een erfelijke oorzaak, dan is de kans op een kwaadaardige poliep een stuk groter. Een kwaadaardige poliep vormt een gevaar voor je gezondheid.

Soorten poliepen

Er bestaan verschillende soorten poliepen die zich in verschillende lichaamsdelen bevinden. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende plekken.

Darmpoliep

Een darmpoliep bevindt zich in de dunne- of dikke darm. Vaak spelen erfelijke invloeden een rol. Ook leefstijl, zoals voeding, speelt mogelijk een rol bij het ontstaan van een darmpoliep.

Symptomen die wijzen op een darmpoliep zijn:

Ga bij bloed in de ontlasting meteen langs een arts. Deze zal je doorverwijzen naar een maag-lever-darm arts. Deze onderzoekt of er sprake is van een kwaadaardige poliep, wat wijst op darmkanker. Raadpleeg ook een arts wanneer de overige symptomen langer dan twee weken aanhouden.

Oorpoliep

Een poliep in het oor bevindt zich in de gehoorgang of op de oorschelp. Oorpoliepen zijn vaak goedaardig. Meestal begint een poliep in het oor als een soort wrat. In de gehoorgang leidt dit tot bloederige afscheiding en hevige pijn. Raadpleeg bij klachten zoals duizeligheidoorpijn en doofheid meteen een arts. Deze zal je doorverwijzen naar een KNO-arts.

Neuspoliep

Neuspoliepen komen vaak voor in beide neusholten. Poliepen in de neus zijn in principe goedaardig.

Verschillende oorzaken voor een neuspoliep zijn:

Symptomen van een poliep in de neus:

De symptomen verergeren als je ligt. Een KNO-arts schrijft je neusspray of corticosteroïden voor. Daarnaast is het mogelijk om de poliep operatief te verwijderen.

Baarmoeder(hals)poliep

Baarmoeder(hals)poliepen bevinden zich in de baarmoeder of baarmoederhals. Ze komen vaak voor bij vrouwen van vruchtbare leeftijd. De oorzaken van een poliep in de baarmoeder(hals) zijn onbekend. Een chronische ontsteking in de baarmoeder(hals) is mogelijk een oorzaak.

Symptomen voor een poliep in de baarmoeder(hals) zijn:

Raadpleeg bij klachten de huisarts. Deze verwijst je eventueel door naar een gynaecoloog. Een kwaadaardige poliep in de baarmoeder(hals) kan wijzen op baarmoederhalskanker.

Stembandpoliep

Meestal is er sprake van één poliep op één van de twee stembanden. Stembandpoliepen zijn vaak goedaardig, maar je kunt er wel veel last van hebben.

Een stembandpoliep ontstaat door:

  • Verkeerd gebruik van de stem.
  • Te intensief gebruik van de stem, bijvoorbeeld bij vaak zingen.
  • Droge of warme lucht.
  • Irriterende gassen of dampen.
  • Tabaksrook.
  • Opkomend maagzuur, dat de stembanden bereikt.

Symptomen die wijzen op een poliep op de stembanden zijn:

  • Heesheid.
  • Moeite met produceren van hogere tonen met de stem.
  • Vaak de keel schrapen.
  • Ademhalingsproblemen.

Raadpleeg bij klachten een arts. Deze zal je doorverwijzen naar de logopedist.

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 30-6-2020