Gastroscopie (maagonderzoek)

Wat is een gastroscopie (maagonderzoek)

Een gastroscopie is een onderzoek waarbij er met een endoscoop in de twaalfvingerige darm, maag en slokdarm wordt gekeken.

Lees meer →
MDL-arts bij een gastroscopie

De MDL-arts is vaak degene die de gastroscopie uitvoert. Deze specialist bespreekt eerst met jou je klachten waarna hij de endoscoop inbrengt. Vervolgens kijkt de MDL-arts naar de twaalfvingerige darm, maag en slokdarm via het scherm dat op de camera is aangesloten. Wordt er een afwijking gezien, dan zijn verschillende ingrepen mogelijk. Zo kan de specialist een biopt afnemen; een stukje weefsel dat in het lab onderzocht wordt op bijvoorbeeld afwijkende cellen. Daarnaast kan de MDL-arts:

Na het onderzoek en de eventuele behandeling krijg je van de arts meteen de uitslag van het onderzoek. Als er een biopt is afgenomen, krijg je de uitslag zodra het weefsel is onderzocht.


Internist bij een gastroscopie

Ook de internist kan een gastroscopie uitvoeren. Deze specialist brengt een endoscoop in en kijkt vervolgens op het scherm naar de twaalfvingerige darm, slokdarm en maag. Bij afwijkingen, kan deze arts de verschillende behandelingen uitvoeren zoals hierboven beschreven. De internist geeft je direct na het onderzoek de uitslag.


KNO-arts bij een gastroscopie

Bij keelaandoeningen kan een KNO-arts een gastroscopie uitvoeren. De KNO-arts brengt de endoscoop in via de neus of keel en kijkt via het scherm waar de keelproblemen vandaan komen. Dit kan bijvoorbeeld met de maag te maken hebben of met de slokdarm.


Verpleegkundige bij een gastroscopie

De verpleegkundige speelt een grote rol bij een gastroscopie. Deze specialist bereidt je bijvoorbeeld voor op het onderzoek en brengt je naar de onderzoekskamer. Soms ga je onder een roesje. Dan controleert de verpleegkundige onder andere jouw hartslag, bloeddruk, zuurstofgehalte en/of ademhaling. Heb je vragen over het onderzoek? Hiervoor kun je ook terecht bij de verpleegkundige.


Laatst gewijzigd: 4-10-2018
© 2021 Solvo B.V.