Astma

Wat is astma?

Astma is een chronische ontsteking van je longen en luchtwegen. Tijdens een astma-aanval vernauwen je luchtwegen zich, waardoor je kortademig raakt en een hijgende of piepende ademhaling krijgt. Vaak hebben mensen met astma ook een allergie. Een astma-aanval wordt ook vaak veroorzaakt door vergelijkbare stoffen als bij een allergische aanval. Denk bijvoorbeeld aan pollen of huisstofmijt. Andere mensen krijgen een astma-aanval door bijvoorbeeld uitlaatgassen of kou. Weer andere mensen krijgen het benauwd tijdens inspanning, zoals sport.

Lees meer →
Longarts bij astma

Een longarts stelt (samen met je huisarts) de diagnose astma. Hij of zij stelt een behandelplan met je op. Ook bespreek je je levensstijl met de longarts. Zo krijg je advies rondom gezond eten en genoeg bewegen. Ook krijg je tips om prikkelende stoffen te vermijden en bespreek je eventuele aanpassingen in medicatie. Verder leert een longarts je wat je moet doen bij een astma-aanval. Zo helpt de longarts je met het verhogen van je kwaliteit van leven, ondanks de diagnose astma.


Diëtist bij astma

Een diëtist kan je helpen klachten te verminderen door een gezond voedingspatroon aan te meten. Dit helpt samen met voldoende beweging mee aan een goede conditie, waardoor je fitter en minder benauwd bent. Ook is het belangrijk om extra calcium en vitamine D binnen te krijgen wanneer je gebruik maakt van een inhalator. Die kan namelijk zorgen voor botontkalking. Een diëtist kan je adviseren over een passend dieet bij jouw persoonlijke situatie.


Fysiotherapeut bij astma

Naast de hoofdbehandeling door de longarts kun je aanvullend behandeld worden door een fysiotherapeut. Fysiotherapie kan je helpen minder kortademig te zijn. Een fysiotherapeut heeft aandacht voor je houding, ademhaling en geeft je oefeningen. Ook kun je onder begeleiding van een fysiotherapeut leren bewegen op een manier die bij je past. Zo kun je conditie opbouwen of in conditie blijven, zo goed als dat kan met astma.


Oefentherapeut bij astma

Net als een fysiotherapeut, kan een oefentherapeut aanvullende behandeling bieden bij astma. Oefentherapie is vooral gericht op het verbeteren van je conditie en verminderen van kortademigheid of benauwdheid. 


Laatst gewijzigd: 31-7-2018