Over Heesheid

Wat is heesheid?

Als je last hebt van heesheid gaat de kwaliteit van je stem achteruit. We noemen dit ook wel een schorre stem. Je stembanden zorgen ervoor dat je kunt praten. Het zijn twee paar slijmvliesplooien die je kunt aanspannen. Wanneer je de stembanden aanspant, sluiten ze en vormt zich een geluid. Het slechte stemgeluid dat optreedt bij heesheid is het gevolg van het niet goed sluiten van de stembanden. Je krijgt dan een ruis of kraak in het stemgeluid. De kwaliteit van je stem kan zelfs zo ver achteruitgaan dat je stem helemaal kwijt is. Soms gaat dit gepaard met keelpijn. 

Oorzaken van heesheid

Heesheid ontstaat als de stembanden niet goed sluiten. Dit kan de gebeuren door verkeerd gebruik van je stem of het veelvuldig schrapen van je keel. Andere oorzaken van heesheid zijn verkoudheid, keelontsteking en besmetting met de difteriebacterie. Verder komt heesheid voor bij refluxklachten en longkanker. Daarnaast is heesheid een bijwerking die vaak optreedt na het verwijderen van de keelamandelen.

Diagnose van heesheid

De diagnose van heesheid baseert de huisarts vaak op de klachten. Soms voert die ook een zogenoemde indirecte laryngoscopie uit. Dit wordt ook wel stembandspiegelen genoemd. Tijdens dit onderzoek bekijkt de arts met een spiegeltje de keel, ingang van het strottenhoofd en de stembanden. Als je langer dan drie weken last hebt van heesheid word je doorverwezen naar een KNO-arts of logopedist.

Hoe lang duurt heesheid?

Hoe lang heesheid duurt, hangt af van de oorzaak. Als heesheid het gevolg is van een virus, dan kan de heesheid wel twee weken duren. Je kunt zelf een aantal maatregelen nemen om heesheid te verhelpen. Ten eerste is het verstandig om zo min mogelijk te praten. Als je toch praat, doe dit dan zo zacht mogelijk. Verder kan gember- of jasmijnthee je stembanden verzachten en heesheid tegengaan. Vermijd roken en alcohol en probeer niet te kuchen of de keel te schrapen. Dit zal de stembanden juist meer irriteren. 

Heesheid

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 15-11-2017