Brok in de keel (Globusgevoel)

Bij een brok in de keel, ook wel globusgevoel of brokgevoel genoemd, heb je het gevoel alsof er iets in je keel vastzit. Wanneer je het probeert weg te slikken, lukt dat niet, omdat er in werkelijkheid niets zit. Het is een pijnlijk of branderig gevoel dat leidt tot extra slijmvorming in de keel en schor- of heesheid. Een brok in de keel kan zelfs leiden tot ademhalingsproblemen of problemen met eten.

Lees meer →
KNO-arts bij een brok in de keel

Wanneer je last hebt van een brok in je keel, kan de KNO-arts met verschillende onderzoeken bepalen wat de oorzaak is. Zo kan de arts met een spiegeltje in je keel kijken of er daadwerkelijk iets zit. Eventueel kan de arts ook kijken met behulp van een zogenoemde laryngoscoop, een klein kijkertje, dat naar binnen gebracht wordt via de neus. Zo kan de arts je keel en strottenhoofd goed zien.

Ook kan er een zogenoemde slikfoto gemaakt worden. Dit is een röntgenfilmpje van het moment dat je slikt, om de keel en slokdarm goed te kunnen observeren tijdens het slikken. Wanneer de KNO-arts vermoedt dat het globusgevoel veroorzaakt wordt door een allergische reactie, kan de arts een allergietest laten uitvoeren. Dit gebeurt meestal door middel van een huidtest of bloedtest.


Logopedist bij een brok in de keel

Een logopedist kan het globusgevoel behandelen door zich te richten op de gespannen spieren in de hals. Hij of zij geeft je oefeningen waardoor je leert om de spieren te ontspannen. Ook krijg je advies over je lichaamshouding en ademhaling. Als je door het globusgevoel ook stemproblemen hebt (hees- of schorheid), kan de logopedist je helpen je stemgebruik aan te passen. Door je stemgebruik en spierspanning aan te passen zal het globusgevoel verminderen.


Laatst gewijzigd: 9-4-2019