Duizeligheid

Wat is duizeligheid?

Duizeligheid is een klacht die bij veel aandoeningen voor kan komen. Er zijn verschillende soorten duizeligheid. Je kunt bijvoorbeeld licht in je hoofd zijn, draaiduizelig zijn of het gevoel hebben dat je niet goed kunt blijven staan. Aandoeningen die duizeligheid kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld:

Lees meer →
KNO-arts bij duizeligheid

Voor duizeligheid door problemen aan het evenwichtsorgaan, kun je terecht bij een KNO-arts. Die luistert eerst naar jouw verhaal. Omdat er zoveel verschillende soorten en oorzaken van duizeligheid zijn, is dit verhaal nodig om dichter bij een juiste diagnose te komen. Vaak zal de KNO-arts een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Dan kijkt deze bijvoorbeeld in je oren, naar je oogbewegingen, houding, gehoor en evenwicht. Ook meet de KNO-arts soms je bloeddruk en hartslag. Soms is het nodig om bloed te laten prikken. Als de oorzaak hierna nog niet duidelijk is, doet de KNO-arts een gehoortest of een speciaal onderzoek van het evenwichtsorgaan. Als er nog extra onderzoek nodig is, word je soms door de KNO-arts doorverwezen naar een radioloog om een MRI- of CT-scan te maken.

Bij sommige aandoeningen krijg je het advies om bepaalde oefeningen te doen of word je doorverwezen naar een fysiotherapeut. Bij andere aandoeningen zal de KNO-arts je medicijnen voorschrijven of zal hij je behandelen.


Cardioloog bij duizeligheid

Voor duizeligheidsklachten door het hart of de bloedvaten, word je doorverwezen naar een cardioloog. De cardioloog zal vragen naar je klachten en vervolgens verschillende onderzoeken uitvoeren. Als het vermoeden is dat je bloeddruk niet goed geregeld wordt, zal de cardioloog of de verpleegkundige een Head Tilting Test doen. Hierbij lig je op een tafel die kantelt, zodat het is alsof je gaat staan. Hierbij wordt gekeken naar je bloeddruk en hartslag. Als er een vermoeden is dat je hartproblemen hebt, zoals een hartritmestoornis of hartfalen kunnen er andere onderzoeken gedaan worden. Voorbeelden zijn een echocardiogram, een ECG, bloedonderzoek en een inspanningstest. Ook kan de arts een Holter-monitor, event-recorder of implanteerbare hartritmemonitor aanbevelen. Deze draag je dan voor een bepaalde periode om hartritmestoornissen op te sporen. Ook kan de arts je doorverwijzen voor verschillende scans, zoals MRI- of CT-scans. Bij vermoedens op een hartinfarct kun je een hartkatheterisatie krijgen.

Als de oorzaak vervolgens bekend is, zijn er meerdere behandelingen mogelijk. Je kunt (andere) medicijnen voorgeschreven krijgen. In sommige gevallen zal de cardioloog je opereren of dotteren. Soms krijg je een pacemaker of defibrillator.


Fysiotherapie bij duizeligheid

Als je bent doorverwezen naar een fysiotherapeut, krijg je eerst een intakegesprek. Hierbij komen bijvoorbeeld je klachten aan bod. Bovendien voert de fysiotherapeut soms onderzoek uit. Vervolgens start de behandeling. Die is gericht op jouw specifieke klachten en is dus bij iedereen anders. De fysiotherapeut helpt bijvoorbeeld je spieren te versterken, als je een vorm van duizeligheid hebt waarbij je het gevoel hebt dat je niet goed kunt staan.

De fysiotherapeut kan ook helpen bij bepaalde aandoeningen aan het evenwichtsorgaan en bij nekklachten die duizeligheid veroorzaken. Door speciale bewegingen met het hoofd worden de klachten minder. Voorbeelden van handelingen die de fysiotherapeut gebruikt zijn de Epley manoeuvre en vestibulaire revalidatie. Het kan zijn dat de oefeningen juist (tijdelijk) veel duizeligheid geven, want zo raken de hersenen eraan gewend en wordt de duizeligheid geleidelijk minder. Soms kan de fysiotherapeut je helpen om de klachten te voorkomen. Als je bijvoorbeeld last hebt bij een bepaalde beweging, helpt de fysiotherapeut een andere beweging te vinden die minder klachten zal opleveren.

Zoek meer Fysiotherapeuten

Neuroloog bij duizeligheid

De neuroloog zal eerst met je in gesprek gaan over je klachten en onderzoek uitvoeren. Dit onderzoek betreft bijvoorbeeld het evenwicht, oogbewegingen, reflexen, gevoelswaarneming en gezichtsvermogen. Ook een bloeddrukmeting en het proberen op te wekken van de duizeligheid behoren tot de mogelijkheden. Als hierna nog niet duidelijk is wat de oorzaak van de klachten is, kunnen er nog verschillende vervolgonderzoeken worden uitgevoerd, zoals een ECG, longfunctietest, gehoortest, vaatonderzoek of een CT- of MRI-scan. De neuroloog zal niet al deze onderzoeken uitvoeren, soms zal je bijvoorbeeld doorverwezen worden naar een radioloog.

Als de oorzaak bekend is kan de neuroloog de duizeligheid behandelen. De neuroloog kan bepaalde handelingen uitvoeren die je duizeligheid doen verminderen, zoals de Epley manoeuvre. Ook geeft hij soms bepaalde oefeningen mee. Bovendien kan hij je medicijnen voorschrijven of doorverwijzen naar een fysiotherapeut of KNO-arts.


Oefentherapeut bij duizeligheid

Een oefentherapeut zal eerst goed naar je klachten luisteren. Vervolgens kan hij een onderzoek uitvoeren om uit te vinden waar de klachten vandaan komen. Als de diagnose gesteld is, zal de oefentherapeut speciale handelingen uitvoeren om de klachten te verminderen. Soms zal hij spieren helpen versterken, soms zal hij oefeningen geven die duizeligheid opwekken. Dit zorgt ervoor dat de hersenen aan de duizeligheid gewend raken, waardoor de duizeligheid vermindert. Andere behandelingen zijn gericht op het vrijmaken van het evenwichtsorgaan. Een oefentherapeut geeft soms ook ademoefeningen, als de duizeligheidsklachten veroorzaakt worden door verkeerd ademhalen. Ook kan hij je helpen bewegingen te vinden waarbij je geen last hebt van duizeligheid.


Psycholoog bij duizeligheid

Als duizeligheid waarschijnlijk veroorzaakt wordt door stress, angst of depressie, kun je doorverwezen worden naar een psycholoog. Die zal proberen de oorzaak van jouw klachten te vinden. Je zult meestal eerst een intakegesprek krijgen. Vervolgens worden meerdere afspraken gemaakt. Tijdens deze afspraken zal de psycholoog je behandelen. Dit gebeurt meestal met cognitieve gedragstherapie. Bij bepaalde angsten is een groot onderdeel van de gedragstherapie exposure, oftewel blootstelling aan datgene waar je bang voor bent. Bij de cognitieve therapie leer je anders te denken.


Laatst gewijzigd: 12-4-2019
© 2022 Solvo B.V.