Over Amandelen verwijderen

Wat is amandelen verwijderen?

Amandelen verwijderen is de benaming voor het verwijderen van je neus-, tong- of keelamandelen. In de volksmond staat het bekend als amandelen knippen, terwijl dit alleen mogelijk is bij de keelamandelen. Dit kan gedaan worden tot iemand ongeveer tien jaar oud is. Vanaf deze leeftijd worden de keelamandelen, net als de neusamandelen, gepeld. Daarnaast wordt het verwijderen van de tongamandelen uitgevoerd met een laser. Lees meer over de verschillende behandelingen verder op deze pagina.

Bij welke klachten laat je amandelen verwijderen?

Het verwijderen van amandelen wordt uitgevoerd na herhaalde ontsteking van de neus- of keelamandelen. Als je amandelen chronisch ontstoken zijn kan dit veel klachten met zich meebrengen. Denk hierbij aan klachten, zoals:

  • Vermoeidheid
  • Keelpijn
  • Slikklachten
  • Snurken
  • Open mondademhaling
  • Belemmering van de ademhaling door zwelling
  • Voortdurende of telkens optredende verkoudheid en oorontsteking

Tongamandelen daarentegen geven bijna nooit klachten. Wanneer de tongamandelen gaan zwellen kan dit het gevoel geven alsof je een brok in je keel hebt.

Hoe gaat amandelen verwijderen in zijn werk?

Het verwijderen van de amandelen wordt uitgevoerd door een KNO-arts. Amandelen verwijderen kan op verschillende manieren gedaan worden. Dit zijn:

Amandelen knippen

Zoals eerder is genoemd, is het knippen van de amandelen alleen mogelijk bij de keelamandelen van een kind. De keelamandelen zitten bij kinderen dusdanig los van het omliggende weefsel, dat met een vloeiende beweging de amandelen verwijderd kunnen worden. Daarom wordt deze techniek ‘’knippen’’ genoemd. Tijdens de behandeling ben je onder narcose.

Amandelen pellen

Bij kinderen vanaf ongeveer tien jaar en volwassenen zitten de keelamandelen steviger vast in het onderliggende weefsel. Naarmate je opgroeit, groeien de keelamandelen meer vast waardoor ze niet meer in één beweging zijn los te maken. Bij het amandelen pellen worden de amandelen stukje voor stukje losgemaakt.

Deze techniek wordt ook gebruikt bij het verwijderen van de neusamandelen. Deze wordt via de keel afgeschraapt. Om alles goed te kunnen zien gebruikt de arts een kijkbuisje. Net als bij het knippen van de amandelen ben je tijdens de ingreep onder narcose.

CO2-laser

Naast het knippen en pellen is er een verwijdermethode waarvoor een laser wordt gebruikt. De CO2-laser wordt gebruikt om de keel- en tongamandelen te verwijderen. Dit is een vrij nieuwe techniek in het ziekenhuis. De behandeling wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving van de amandelen. Met de laser worden de amandelen verdampt.

Herstel na amandelen verwijderen

Na het verwijderen van de amandelen heb je meestal keelpijn en problemen met slikken. De pijn straalt mogelijk uit naar je oren. Praten kan zeer doen en er kan nog wat bloed uit je keel en neus komen. Er wordt geadviseerd om je keel zo min mogelijk te belasten. Waterijsjes eten en koud water drinken helpen om de pijn te verzachten.

Complicaties amandelen verwijderen

Na het verwijderen van de amandelen zijn een aantal complicaties mogelijk:

Nabloeding: Dit is de meest voorkomende complicatie. Een nabloeding is een bloeding van een soort korst. Een nabloeding wordt verholpen door de KNO-arts. De arts heropent de wond en haalt de korstresten en bloedklonten weg.

Stemverandering: In sommige gevallen treedt bij kinderen stemverandering op. Dit is doorgaans van korte duur.

Smaakverandering: Bij volwassenen is het mogelijk dat na de behandeling de smaak is veranderd. Dit duurt meestal niet langer dan enkele dagen.

Amandelen verwijderen

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 18-12-2017