Over Darmklachten

Wat zijn darmklachten?

Darmklachten is een verzamelnaam voor alle klachten in de darmen, zoals moeite met de stoelgang (obstipatie), buikpijn, diarree, bloed in de ontlasting of winderigheid.

Oorzaken van darmklachten

Darmklachten kunnen opspelen bij bijvoorbeeld stress of na het eten van bepaald voedsel. Soms is er sprake van een onderliggende darmaandoening. Sommige mensen hebben voortdurend last van darmklachten zonder duidelijke lichamelijke oorzaak. Er wordt dan gesproken van het prikkelbare darm syndroom (PDS).

Het is niet altijd duidelijk wat de oorzaak is van darmklachten. Per klacht kunnen de oorzaken dan ook verschillen. Hieronder een overzicht van mogelijke oorzaak bij veelvoorkomende darmklachten.

Obstipatie

Mogelijke oorzaken van obstipatie zijn:

 • Te weinig vezelrijk voedsel eten
 • Te weinig lichaamsbeweging
 • Te weinig vocht binnenkrijgen
 • Ophouden van de ontlasting
 • Spanning of stress

Buikpijn

Mogelijke oorzaken van pijn in de darmen zijn voedselvergiftiging, obstipatie, een prikkelbare darm of een blindedarmontsteking.

Diarree

Diarree kun je onderverdelen in acute diarree en chronische diarree. De mogelijke oorzaken van acute diarree zijn:

De oorzaak van chronische diarree is meestal een aandoening in het maag-darmkanaal, zoals het prikkelbare darm syndroom of de ziekte van Crohn.

Bloed in de ontlasting

Mogelijke oorzaken van bloed in de ontlasting zijn:

Winderigheid

Mogelijke oorzaken van winderigheid zijn:

 • Diarree of obstipatie
 • Afwijkende darmflora
 • Overgewicht
 • Candida overgroei
 • Bacteriële infectie
 • Een ongezonde voeding met veel suikers en weinig voedingsvezels

Verder kan het nuttigen van sommige voedingsmiddelen leiden tot winderigheid. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn: zetmeel, uien, bonen, kool, lactose en sommige kunstmatige zoetstoffen. 

Behandeling van darmklachten

Meestal kun je darmklachten zelf verhelpen, bijvoorbeeld door te letten op wat je eet of door meer te bewegen. Ook is het gebruik van zelfzorggeneesmiddelen mogelijk om klachten zoals pijn en winderigheid te bestrijden.

Bij chronische darmklachten kun je voedings- of dieetadvies inwinnen bij een diëtist. Een dieet dat goed kan helpen bij darmklachten, is het FODMAP-dieet. Hierbij worden gedurende een aantal weken verschillende voedingsmiddelen uit je eetpatroon weggelaten (en later weer toegevoegd) om te achterhalen wat je darmklachten veroorzaakt. Hiervoor heb je begeleiding nodig van een diëtist die hierin gespecialiseerd is.

Gaan de klachten niet vanzelf weg of vermoed je dat de darmklachten een uiting zijn van een achterliggende aandoening? Neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij verwijst je indien nodig door naar een maag-darm-leverarts of proctoloog.

Darmklachten

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 4-6-2018