Zwangerschapsmasker (melasma)

Een zwangerschapsmasker is een onschuldige aandoening waarbij in het gezicht of de hals extra pigment ontstaat. Hierdoor krijg je bruine pigmentvlekken, vooral op je voorhoofd, jukbeenderen, bovenlip en kin. De bruine vlekken kunnen zich uitbreiden en worden vaak erger in de zon. Een zwangerschapsmasker wordt in medische termen ook wel melasma of chloasma genoemd.

Lees meer →
Huidtherapeut bij zwangerschapsmasker

Tijdens een intake kijkt een huidtherapeut naar je huid en luistert naar je klachten. Vervolgens zal de therapeut tot behandelen overgaan als jij dat wil. De huidtherapeut kan verschillende therapieën toepassen zoals microdermabrasie, micro needling of peeling. Bij deze behandelingen is het de bedoeling dode huidcellen samen met het pigment te verwijderen en/of huidaanmaak te stimuleren. Ook kan de therapeut licht- of lasertherapie uitvoeren, waarbij het pigment in de huid wordt afgebroken. Als je geen behandeling wil, kan de therapeut je helpen met camouflage om het zwangerschapsmasker minder zichtbaar te maken.


Dermatoloog bij melasma

Als je naar een dermatoloog doorgestuurd wordt, zal deze eerst luisteren naar je klachten en je gezicht bekijken. Soms doet de dermatoloog een paar tests om andere aandoeningen uit te sluiten. Zo kan een biopsie worden gedaan. Hierbij neemt de arts een klein stukje huid onder plaatselijke  verdoving weg, om het vervolgens te laten onderzoeken. Soms doet de dermatoloog een allergietest.

Vervolgens zal de dermatoloog een behandeling voor melasma starten als jij dat wil. De dermatoloog kan je bijvoorbeeld verschillende crèmes voorschrijven. Ook kan hij licht- of lasertherapie of peeling toepassen. Bij peeling schilfert de bovenste huidlaag af, zodat het pigment hiermee kan verdwijnen. Bij licht- of lasertherapie wordt het pigment in de huid afgebroken. Soms verwijst de dermatoloog je voor deze therapieën door naar een huidtherapeut.


Laatst gewijzigd: 9-4-2019