Over Litteken

Wat is een litteken?

Je huid bestaat uit drie lagen, namelijk de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel. De opperhuid is de buitenste huidlaag. Deze laag beschermt je en vernieuwt zich gemiddeld elke dertig dagen. Bij wonden waarbij alleen de opperhuid beschadigd is, ontstaan tijdens de genezing geen littekens.

De lederhuid bestaat uit bindweefsel met daarin bloedvaten, zenuwen en lymfvaatjes. Omdat de lederhuid zich minder snel herstelt dan de opperhuid ontstaan littekens wanneer deze huidlaag beschadigd raakt. Meestal ziet een litteken eruit als een dunne streep in de huid. Soms is deze streep lichter of donkerder dan de rest van je huid. Er bestaan drie bijzondere vormen van littekens:

Atrofische littekens

Een atrofisch litteken is rekbaar en ziet er glanzend uit. Het weefsel onder deze littekens is erg dun, waardoor het litteken dieper ligt ten opzichte van de huid eromheen. Bij de genezing van een infectie maak je soms niet voldoende nieuwe huidvezels aan, waardoor het atrofisch litteken ontstaat. Een atrofisch litteken kan bijvoorbeeld voorkomen na acne of waterpokken.

Hypertrofische littekens

Bij een hypertrofisch litteken maak je te veel nieuw weefsel aan bij de genezing van een wond. Hierdoor ligt het litteken hoger dan de huid eromheen. Hypertrofische littekens hebben aanvankelijk een rode tot lichtroze kleur en ontstaan vaak na bijvoorbeeld brandwonden. Bij jonge mensen en mensen met een donkere huid komen deze littekens vaak voor. Na het ontstaan wordt het litteken vaak dikker, maar uiteindelijk neemt het litteken meestal in grootte af. Dit duurt soms enkele jaren. Hypertrofische littekens veroorzaken soms pijn of jeuk.

Keloïd littekens

Een keloïde litteken ligt net als een hypertrofisch litteken op de huid, maar het littekenweefsel bij een keloïd litteken is groter dan de wond was. Je ziet hierbij onregelmatige verdikte plekken. In tegenstelling tot de andere littekensoorten ontstaat een keloïd litteken soms uit zichzelf, zonder een wond.

Hoe verwijder of verberg je een litteken?

De meeste littekens veranderen na ongeveer anderhalf jaar sinds het ontstaan niet meer. Als het litteken klachten veroorzaakt, kun je over een behandeling nadenken. Zorgt het litteken voor pijn, jeuk, verminderde bewegingsvrijheid of vind je het litteken er lelijk uitzien? Maak dan een afspraak bij een huidtherapeut. De huidtherapeut kiest samen met jou de behandeling die het best bij jouw klachten past.

Littekens behandelen

Er zijn verschillende manieren om littekens te behandelen, zoals camouflagetherapie, siliconentherapie, laserbehandeling, littekenmassage, microneedling en dermabrasie. Op de pagina Behandeling van littekens op Gezondheidsplein lees je over deze en andere behandelmogelijkheden bij littekens.

Litteken

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 30-6-2020