Over Lichttherapie

Wat is lichttherapie?

Lichttherapie is een behandeling tegen eczeem, psoriasis, vitiligo en jeuk. Tijdens deze behandeling schijnt een lichttherapielamp ultraviolet licht op de huidaandoening. Uv-licht bestaat uit uv-A, uv-B en uv-C. Uv-A en uv-B zijn beide onderdeel van natuurlijk zonlicht en geschikt voor lichttherapie. Behandeling van huidaandoeningen met uv-licht kan zeer effectief zijn.

Verschillende vormen van de behandeling

Er bestaan twee verschillende vormen van lichttherapie (uv-B en PUVA). Lichttherapie met uv-B is bij de meeste mensen zeer effectief. Als dit niet het geval is, dan krijg je PUVA-therapie.

Uv-B

Lichttherapie met uv-B is een effectieve behandeling tegen huidaandoeningen. Uv-B is echter ook de oorzaak van verbranding door de zon. Het beste resultaat bereik je bij blootstelling aan uv-licht vlak onder de verbrandingsgrens. Behandeling met uv-B gebeurt daarom volgens een opbouwschema. De eerste behandeling duurt slechts dertig seconden. De langste behandeling duurt maximaal twaalf minuten. Lichttherapie met uv-B vindt driemaal per week plaats.

PUVA

PUVA is een behandeling met uv-A en het medicijn psoraleen. Psoraleen is een medicijn dat ervoor zorgt dat de huid gevoelig wordt voor uv-A. Dit medicijn kan de arts voorschrijven als pil of zalf. Vlak voor de behandeling moet je het psoraleen innemen of de huid ermee insmeren. PUVA-therapie vindt meestal tweemaal per week plaats.

Hoe werkt lichttherapie?

Tijdens een behandeling met lichttherapie sta je geheel of gedeeltelijk in een lichtbak. Elke behandeling duurt iets langer dan de vorige. De huid kan dan langzaam wennen aan het uv-licht en zo voorkom je verbranding. Dit is vooral belangrijk bij behandeling met uv-B. Het is niet verstandig om na de behandeling de zon in te gaan. Je hebt tijdens de behandeling de maximale hoeveelheid uv-licht voor één dag namelijk al ontvangen. De behandeling duurt acht tot zestien weken. Als het nodig is kun je ook thuis worden behandeld.

Effecten van lichttherapie

Lichttherapie remt de verhoogde celdeling en de ontstekingsreactie in de huid bij psoriasis. Ook bij eczeem vermindert lichttherapie de ontstekingsreactie in de huid. Bij vitiligopatiënten stimuleert therapie met uv-B de lichte plekken om pigment aan te maken. Lichttherapie zal de plekken nooit volledig opvullen. Wel voorkomt deze therapie het uitbreiden van bestaande plekken.

Bijwerkingen bij de behandeling

Na de behandeling kan de huid licht geprikkeld aanvoelen. Dit gevoel is vergelijkbaar met verbranding van de huid. Als dit het geval is, past de dermatoloog het opbouwschema aan. Regelmatige blootstelling aan lichttherapie verhoogt het risico op kwaadaardige huidaandoeningen. Dit is vergelijkbaar met regelmatig zonnen. Daarom mag je deze behandeling niet meer dan een maal per jaar ondergaan. 

Deze tekst is gecontroleerd door Esther van den ?Boomen, huidtherapeut bij Lasercentrum Biltstraat in Utrecht. ?

Lichttherapie

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 1-3-2018