Over Laserontharing

Wat is laserontharing?

Met behulp van laserontharing wordt ongewenste haargroei permanent verminderd. Laserontharing is toepasbaar op vrijwel alle plaatsen op het lichaam. Je kunt bijvoorbeeld je gezichtsbeharing of de haren van de bikinilijn laseren, als alternatief voor scheren, waxen of epileren. Het wordt vaak toegepast bij hirsutisme (overbeharing) en kan ook toegepast worden voor medische klachten, bijvoorbeeld bij ontstekingen door ingegroeide haren. 

Hoe werkt laserontharing?

Laserontharing zorgt de voor vernietiging van haarzakjes met behulp van lichtgolven. Het pigment in de haren neemt energie van de laser op. Deze energie wordt omgezet in warmte, wat de haarzakjes beschadigt. Hierdoor is haargroei niet meer mogelijk. Na tien tot veertien dagen vallen de haartjes uit die in de groeifase zaten. De lichtgolven hebben het meeste effect op haren die zich in de eerste groeifase bevinden, de haar zit dan nog met het haarzakje vast in de huid. Niet alle haarzakjes bevinden zich tegelijkertijd in deze groeifase. Daarom zal de behandeling na een paar weken herhaald moeten worden. Voor een optimaal resultaat zijn gemiddeld zes tot tien behandelingen nodig, met tussenpozen van vier tot zes weken.

Voorbereiding op laserontharing

Voor de behandeling dien je jezelf zes weken lang niet te waxen of te epileren. Scheren is geen probleem. Laserontharing werkt het best bij donkere haren op een lichte huid. Doordat donkere haren meer pigment bevatten kunnen ze de energie van de laserstraal beter opnemen dan lichte haren. Bij een donkere huid kan minder energie gegeven worden dan bij een lichte huid, omdat niet alleen de haren de energie opnemen maar ook de huid. Er bestaat dan een groter risico op complicaties en het gemiddeld aantal behandelingen kan hierdoor wat afwijken.

Vanaf vier weken voor de laserontharing kun je beter niet meer zonnen en geen zelfbruinende middelen gebruiken.

Tijdens de laserbehandeling

Een huidtherapeut voert de laserontharing uit. Vóór de behandeling worden de haartjes kort geschoren. Er gaat namelijk energie verloren als een haar boven het huidoppervlak uitsteekt. De energie moet juist de diepte in kunnen, naar het haarzakje.

Tijdens de behandeling wordt de huid gekoeld met een koelapparaat. Dit zorgt ervoor dat de huid de hoge energie beter kan verdragen en licht verdoofd wordt. ?Meestal wordt laserontharing niet als pijnlijk ervaren. Wel kan het enigszins gevoelig zijn. Dit geldt in het bijzonder voor bepaalde gebieden, zoals bijvoorbeeld de bovenlip en oksels. 

Bijwerkingen bij laserontharing

Na een laserbehandeling kan de huid rood en wat pijnlijk zijn. Dit houdt enkele uren tot een dag aan. Je kunt dit verlichten met een koud kompres of door het smeren van een verkoelende en herstellende crème. In uitzonderlijke gevallen kunnen blaren ontstaan. Soms ontstaan na de behandeling huidverkleuringen. Dit voorkom je door na laserontharing vier weken uit de zon te blijven en de huid te beschermen met een zonnebrandcrème (SPF 30-50). Wanneer er toch huidverkleuringen ontstaan trekken deze vaak vanzelf weer weg.

Deze tekst is gecontroleerd door Esther van den ?Boomen, huidtherapeut bij Lasercentrum Biltstraat in Utrecht. ?

Laserontharing

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 1-3-2018