Over Thoracic-outlet syndroom

Wat is thoracic outletsyndroom?

Thoracic outlet is de uitgang van de borstkas: op deze plek komen de zenuwen en bloedvaten uit de borstkas. Er wordt gesproken van een syndroom omdat het een verzameling symptomen is zonder overeenstemming over de omschrijving van het thoracic outletsyndroom.

Een van de verklaringen zou kunnen zijn dat de klachten ontstaan doordat de zenuwen en bloedvaten in de omgeving van de schouder/nekgordel bekneld raken. Omdat het probleem zich in de nek/schoudergordel bevindt, wordt het thoracic outletsyndroom ook wel het schoudergordelsyndroom genoemd.

Het thoracic outletsyndroom kan de volgende oorzaken hebben:

  • Een acuut trauma zoals een gebroken rib of sleutelbeen. Hierdoor kunnen zenuwen of bloedvaten bekneld raken, waardoor je klachten in de schoudergordel kunt krijgen.
  • Een klein langdurig trauma door een verkeerde houding. Bij sommige sporten of beroepen zoals kappers, stucadoors en overmatig computer- of telefoonwerk werk je veel in dezelfde houding en maak je overmatig gebruik van bepaalde nekspieren. Hierdoor kunnen de zenuwen bekneld raken. Ook lichamelijke afwijkingen, zoals een extra halsrib of verdikte nekspieren kunnen het thoracic outletsyndroom veroorzaken.

Vaak ontstaat het thoracic outletsyndroom doordat het zelfherstellend vermogen van je lichaam tekort schiet. Lichamelijke, psychische, sociale en emotionele problemen spelen soms een rol. Deze problemen kunnen door de spanning fysieke reacties oproepen, zoals verhoogde spanning van de bekkenbodemspieren. Dit belemmert de ademhaling vanuit het middenrif, waardoor hoge borstademhaling nodig is om genoeg zuurstof te krijgen. De schoudergordelspieren worden dan overbelast, waardoor er een aantal symptomen rond de schouders, nek en armen ontstaan.

Behandeling thoracic outletsyndroom

De juiste behandeling is afhankelijk van hoe het thoracic-outlet syndroom zich precies manifesteert. De eerste stap is meestal een bezoek aan een fysiotherapeut die met de cli├źnt de factoren voor het ontstaan van de klacht in kaart brengt en de behandeling hierop afstemt. Ook kan medical taping, acupunctuur en osteopathie ingezet worden om het thoracic outletsyndroom te verhelpen. Ademhalingstherapie gericht op het bewegingsritme van de bekkenbodem in relatie tot de ademhaling kun je overwegen wanneer er sprake is van een hoge borstademhaling. Wanneer deze behandelingen niet helpen, kun je met de arts overleggen of je in aanmerking komt voor een operatie of een injectie met corticostero├»den.

Symptomen thoracic-outlet syndroom

Enkele symptomen van het thoracic-outlet syndroom zijn:

  • Bleke en koude huid bij getroffen plek
  • Gevoelloosheid
  • Krachtsverlies
  • Pijn in arm en schouder
  • Stralingspijn
  • Tintelingen
Thoracic-outlet syndroom

Vakgebieden


Laatst gewijzigd: 22-1-2018